X

Cehia : Preşedintele exercită presiuni pentru extrădarea în Rusia a unui cetăţean rus suspectat de atacuri cibernetice

Preşedintele ceh Milos Zeman, pro-rus, a exercitat presiuni pentru extrădarea în Rusia a unui cetăţean rus suspectat de Washington că a desfăşurat atacuri cibernetice asupra unor ţinte americane şi de Moscova că a comis fraude pe internet, a anunţat sâmbătă ministrul ceh de Justiţie, Robert Pelikan, potrivit AFP.

Evgheni Nikulin, 29 de ani, a fost arestat la Praga de poliţia cehă şi de FBI în octombrie 2016 după ce Washingtonul a acuzat Rusia că a pus la cale ample atacuri informatice pentru a influenţa campania prezidenţială din SUA, conform agerpres.

Însă tribunalul municipal din Praga a anunţat în mai 2017 că acest cetăţean rus ar putea fi extrădat în SUA sau în Rusia, decizia definitivă aparţinând ministrului justiţiei.

Citește și : Franța : Un suspect în atentatele din Catalonia din 2017, plasat în detenţie provizorie

“Este adevărat că au avut loc în acest an două întâlniri în cursul cărora preşedintele mi-a cerut să nu îl extrădez pe cetăţeanul rus în SUA, ci în Rusia”, a declarat ministrul Justiţiei pentru site-ul de ştiri aktualne.cz.

Conform site-ului citat, cele două întâlniri au avut loc în ianuarie, iar la începutul acestei săptămâni ministrul a primit de asemenea vizita lui Vratislav Mynar, un colaborator apropiat al preşedintelui, care i-a cerut de asemenea să îl extrădeze pe Nikulin în Rusia.

“Acest lucru nu vă priveşte, dar i-am înmânat ministrului o scrisoare a mamei lui Nikulin”, a declarat Mynar, răspunzând întrebărilor aktualne.cz.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Jiri Ovcacek, a refuzat să facă vreun comentariu asupra acestui caz.

După arestarea lui Nikulin printr-o operaţiune comună a poliţiei cehe şi a FBI, Moscova a acuzat imediat Washingtonul că îi vânează cetăţenii. Rusia e emis apoi la rândul său un mandat de arestare, acuzându-l pe hacker de fraudă pe internet şi că a furat bani de la sistemul WebMoney.

Avocatul lui Nikulin a declarat atunci pentru AFP că FBI i-a acuzat clientul că a piratat serviciile de socializare LinkedIn şi Formspring, precum şi serviciul de stocare de fişiere Dropbox.

El a spus de a asemenea că FBI i-a interogat clientul de două ori, în noiembrie 2016 şi februarie 2017, şi a încercat să îl convingă să recunoască atacurile asupra Partidului Democrat.

În vârstă de 73 de ani, preşedintele populist ceh Milos Zeman, pro-rus, pro-chinez şi anti-imigranţi, a fost reales la sfârşitul lunii ianuarie pentru un al doilea mandat de cinci ani la conducerea ţării.

Tags: FBIfraudeinternetMilos Zemanmoscovarusiawashington
Categorii: Diaspora