Cehia îl pune în libertate pe un responsabil kurd

Publicat:

Tribunalul municipal din Praga l-a pus în libertate marţi pe responsabilul kurd din Siria, Saleh Muslim, refuzând menţinerea acestuia în detenţie după arestarea survenită sâmbătă, a anunţat avocatul său, Miroslav Krutina, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit avocatului, Saleh Muslim a promis să colaboreze la toate demersurile legate de procedura de extrădare cerută de Turcia. Copreşedinte până anul trecut al Partidului Uniunii Democratice (PYD), Muslim a fost arestat sâmbătă la Praga, în baza unui mandat Interpol emis de Turcia, care îl consideră “şef al unei grupări teroriste”.


Citeşte şi: Un înalt oficial britanic dă asigurări românilor din UK: ‘Drepturile vă vor fi respectate!’

Judecătorul ceh Jaroslav Pytloun a refuzat să comenteze decizia luată, aclamată de mai multe zeci de kurzi, care au venit să-şi manifeste solidaritatea cu Saleh Muslim, în faţa clădirii tribunalului municipal, în centrul Pragăi.

Ankara a “început demersurile în vederea extrădării în Turcia” a lui Saleh Muslim, care riscă 30 de pedepse cu închisoarea pe viaţă dacă va fi judecat, potrivit Ministerului turc al Justiţiei.

Muslim este vizat din noiembrie 2016 de un mandat de arestare emis de autorităţile turce în legătură cu un atentat comis la Ankara în februarie 2016 şi soldat cu 29 de morţi, în care el neagă orice implicare.

PYD este considerat de Ankara drept o extensie a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), care duce un război de gherilă în Turcia de trei decenii.

Această mişcare politică kurdă din Siria este de asemenea aripa politică a Unităţilor de apărare a poporului (YPG), principala miliţie kurdă din Siria, împotriva căreia Turcia a declanşat în ianuarie o ofensivă militară în enclava Afrin (nord-vestul Siriei).

Citeşte şi: Matteo Renzi, politicianul pe care italienii adoră să-l deteste

Ministrul de externe ceh, Martin Stropnicky, a negat luni orice legătură între arestarea lui Muslim şi încarcerarea în Turcia a doi cetăţeni cehi acuzaţi că ar fi luptat în Siria, alături de combatanţii YPG.

Miroslav Farkas şi Marketa Vselichova fuseseră condamnaţi anul trecut la şase ani şi trei luni de închisoare. Potrivit unor media, ei ar putea fi eliberaţi în schimbul extrădării lui Muslim.

Premierul ceh, Andrej Babis, a refuzat marţi să comenteze acest caz: “Există un tribunal ceh care va decide, eu nu cunosc acest dosar”, a declarat el pentru presă după şedinţa de guvern.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.