Cehii au început să voteze pentru viitorul parlament. Miliardarul Andrej Babis, cel mai probabil viitor premier

Publicat:

Alegătorii cehi au început vineri să voteze în cadrul unui scrutin legislativ în urma căruia se aşteaptă ca postul de prim-ministru să fie preluat de miliardarul Andrej Babis, devenit politician cu un discurs împotriva partidelor tradiţionale, antieuro şi antirefugiaţi, şi, pe partea economică, de creştere a investiţiilor, notează Reuters, potrivit agerpres.

Deşi în Cehia imigraţia este ca şi inexistentă, teama de acest fenomen a jucat un rol important în campanie, aproape toate partidele promiţând să se opună oricăror tentative ale Uniunii Europene de a obliga Praga să accepte refugiaţi distribuiţi prin sistemul de cote.


Citeşte şi: Guvernul central de la Madrid anunţă ALEGERI regionale în Catalonia

Mişcarea populistă ANO, înfiinţată şi controlată strict de Babis, a câştigat susţinere atât de la dreapta, cât şi de la stânga cu promisiuni de reducere a taxelor şi de înlocuire a politicienilor corupţi, precum şi prin apelurile de închidere a frontierelor UE şi de neacceptare a nici măcar unui singur refugiat în ţară.

ANO şi-a menţinut retorica de opoziţie în pofida participării sale la guvernare, alături de social-democraţii premierului Bohuslav Sobotka şi de creştin-democraţi.

Votul a început vineri, la ora locală 14.00 (12.00 GMT), şi se va încheia sâmbătă, la aceeaşi oră. Rezultatele neoficiale sunt aşteptate la câteva ore după închiderea urnelor.

Ultimele sondaje creditează ANO (‘Da’ în limba cehă) cu 25-27% din intenţiile de vot, cel puţin dublu faţă de cei mai apropiaţi rivali, social-democraţii, în ciuda unui uşor declin.

Citeşte şi: O familie de americani a fost OSTATICĂ 5 ani la talibani. CIA crede că Pakistanul ştie mai multe 

Sprijinul în favoarea lui Babis a scăzut în urma unor scandaluri, dar şi a avertismentelor venite din partea rivalilor săi politici, legate de acumularea unei prea mari puteri în mâinile magnatului dacă va deveni prim-ministru. Babis este fondatorul unui vast imperiu de firme, cu interese în agricultură, industria chimică, alimentară şi media. ‘Să nu lăsăm ţara pe mâna oligarhilor’, a transmis vineri pe Twitter ministrul de interne Milan Chovanec, preşedintele în exerciţiu al social-democraţilor, într-un apel de ieşire la vot.

Rezultatul alegerilor ar putea fi o coaliţie similară celei actuale, dar condusă de ANO. Aceasta ar însemna că nu vor exista mari schimbări în politica externă, care vizează să echilibreze relaţiile apropiate cu vecinii Polonia şi Ungaria cu o abordare pragmatică faţă de UE şi de state ca Germania, principalul investitor şi piaţă de export pentru Cehia.

Cu toate acestea, retorica anti-Bruxelles a lui Babis, care rezonează cu sentimentele cehilor eurosceptici, a provocat îngrijorare că miliardarul ar putea îndrepta ţara spre o relaţie de confruntare cu UE, luând exemplul guvernelor de dreapta de la Varşovia şi Budapesta.

Babis se opune unei integrări europene sporite şi adoptării euro, dar a vorbit şi despre beneficiile statului de membru al UE şi consideră că Republica Cehă ar trebui să joace un rol mai mare în reformarea blocului comunitar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.