Cei 12 grei din noul guvern laburist al Marii Britanii

Publicat:

Cei 12 grei din noul guvern laburist al Marii Britanii

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Keir Starmer, a promis să se miște rapid după victoria zdrobitoare a laburiștilor, săptămâna trecută, pentru a „reconstrui” o țară care a votat în mod răsunător pentru schimbare. După 14 ani de guvernare conservatoare, un nou grup de minți politice conduce agenda la Westminster, iar dacă unele dintre acestea sunt deja familiare publicului, altele au o influență mult mai puțin evidentă.

Rachel Reeves

Cancelarul priceput la șah va fi prima femeie care conduce Trezoreria din istoria Marii Britanii și s-a sincronizat perfect cu Keir Starmer în timp ce încearcă să reinventeze partidul pentru a transmite responsabilitatea economică și a atrage mediul de afaceri. În ultimele 18 luni, Reeves a încercat asiduu să repare călcâiul lui Ahile perceput al laburiștilor în ceea ce privește economia cu promisiuni de moderație fiscală, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

După ce și-a petrecut campania electorală nedorind să-și asume angajamente majore, Reeves se va apleca imediat asupra sarcinilor mamut ale primului buget al noului guvern și revizuire a cheltuielilor, așteptate în octombrie.

Reeves este de multă vreme mâna dreaptă a lui Starmer, iar perechea va încerca să evite rivalitatea toxică care i-a urmărit pe Tony Blair și pe cancelarul său, Gordon Brown, în perioada ultimelor guverne laburiste.

Angela Rayner

Adjuncta lui Starmer și-a petrecut prima jumătate a anului răspunzând la întrebări cu privire la aranjamentele ei fiscale, și întorcându-se în campanie după ce poliția a decis că nu există un caz. În calitate de opus al lui Starmer, ea este unul dintre cei mai naturali militanți ai laburismului, lăudându-se cu rădăcini ale clasei muncitoare, precum și cu legături durabile cu mișcarea sindicală și stânga partidului.

Rayner se află într-o postură unică, întrucât este aleasă direct de membrii partidului, oferindu-i o bază alternativă de putere față de Starmer.

Laburiștii așteaptă acum să vadă cum abordează puterea și jonglează cu cele două sarcini uriașe înaintea ei: promovarea reformelor de stânga pentru drepturile la locul de muncă și sarcina complexă, dar urgentă de a transfera din puterea unei economii supracentralizate către primării.

Tony Blair

Starmer va fi probabil mereu în umbra lui Tony Blair, în măsura în care a ajuns la putere după un efort concertat de a depărta partidul de stânga. Cei doi au o linie de comunicare deschisă, în timp ce Starmer trece la următoarea mare provocare: să transpună succesul său în campanie într-un guvern eficient.

Blair l-a invitat pe Starmer la o discuție în cadrul unui eveniment organizat de influentul său think tank, Institutul Tony Blair, care furnizează noului guvern atât idei de politici, cât și personal cheie.

Blair a insistat anterior că nu va acționa ca „șofer pe bancheta din spate” pentru succesorul său – deși a intervenit cu câteva sfaturi publice pentru Starmer cu privire la politica de imigrație în Sunday Times.

Peter Mandelson

A fost un arhitect cheie al proiectului Noul Partid Laburist alături de Blair și Gordon Brown, fiind renumit pentru duritatea, dar și priceperea sa politică. Unul dintre cei mai înverșunați critici ai fostului lider Jeremy Corbyn, Mandelson a devenit de atunci partenerul de discuții a lui Starmer în calitate de lider. El nu deține nicio funcție oficială în guvern și poartă alte câteva pălării: în calitate de coleg laburist, fondator al firmei de consultanță Global Counsel și podcaster pentru The Times.

Totuși, prezența și vizibilitatea sa au sporit pe măsură ce Starmer a devenit tot mai puternic, Mandelson fiind văzut observându-l de aproape pe liderul laburist la întrebările prim-ministrului și obținând un loc în primul rând pentru discursul său de la conferința Partidului Laburist de anul trecut.

 Morgan McSweeney

În opoziție, Morgan McSweeney a fost directorul de campanie al partidului: poate cea mai enigmatică figură din cercul lui Starmer și, totodată, cea mai importantă. După ce a lucrat în administrația locală, s-a alăturat Labour Together, un grup de reflecție și un grup de campanie dedicat recâștigării partidului de la Corbyn și de la stânga dură. McSweeney a lucrat la campania lui Starmer pentru șefia partidului Laburist, în 2020 , după ce a decis că acesta este candidatul cel mai bine plasat pentru a conduce partidul într-o poziție mai electabilă. A avut dreptate.

McSweeney este creditat pe scară largă pentru coordonarea strategiei câștigătoare a laburiștilor printr-o îmbinare de atenție acordată datelor și convingere că partidul avea nevoie mai presus de toate să-i recâștige pe cei dezamăgiți și alienați, virând înapoi spre centru. Un irlandez căsătorit cu unul dintre noii parlamentari scoțiani ai laburiștilor, Imogen Walker, el este de așteptat să joace un rol central în modelarea narațiunii noului guvern al lui Starmer și în țintirea victoriei la următoarele alegeri.

Sue Gray

Șefa de cabinet al lui Starmer este o femeie aparent plină de contradicții. Ea s-a alăturat partidului Laburist anul trecut, după mai bine de 40 de ani de ascensiune la vârful serviciului public. Sarcina ei, până acum, a fost să facă din partid o operațiune mai disciplinată, mai bine focusată, ceea ce i-a câștigat atât fani, cât și dușmani.

Autoritatea lui Gray este una extinsă, acoperind relația partidului cu funcționari publici de top, șefi de sindicat și gestionarea cabinetului de opoziție.

Pat McFadden

McFadde, cancelar al Ducatului Lancaster, este un veteran din anii Blair și unul dintre puținii oameni din cercul interior al lui Starmer cu experiență în funcții ministeriale. El a fost secretar politic al lui Blair și, ulterior, a ocupat mai multe posturi ministeriale și portofolii sub conducerea lui Gordon Brown, după ce a fost ales deputat în 2005.

McFadden a fost una dintre cele mai vizibile fețe ale campaniei laburiste, ieșind mereu în mass-media pentru a transmite mesajul că victoria laburiștilor nu este inevitabilă concluzie prealabilă. O parte cheie a luptei sale împotriva automulțumirii a fost insistența că Muncii trebuie să comunice disciplina fiscală în orice moment.

Fan Bruce Springsteen și Celtic este, de asemenea, jumătatea dintr-un alt cuplu de forță: soția sa Marianna a jucat un rol cheie în campanie ca adjunct al lui McSweeney.

Matthew Doyle

Un alt supraviețuitor al Noului Partid Laburist, Matthew Doyle, a fost consilier al lui Blair, un fost șef de presă și consilier special al ministrului David Blunkett. În calitate de director de comunicații al lui Starmer începând din 2021, a fost o voce de extremă precauție pe tot parcursul campaniei electorale, ajutând la evitarea oricăror gafe grave.

Doyle este ajutat de un grup de colaboratori de presă mai tineri, în special de șeful de comunicații personale al lui Starmer, Steph Driver, și de Sophie Nazemi, o figură binecunoscută și apreciată care – neobișnuit pentru echipa lui Starmer – a servit și sub conducerea lui Corbyn.

Wes Streeting

Streeting, fostul președinte al Uniunii Naționale a Studenților, este un bărbat de urmărit pe mai multe fronturi. Cel mai important este că, în calitate de secretar al sănătății, el este acum persoana responsabilă cu salvarea Serviciului Național de Sănătate, care scârțâie sub presiunea cererii. Asigurarea sănătății este principala preocupare pentru alegătorii britanici iar îndeplinirea promisiunii laburiștilor de a-i restabili gloria de odinioară – cu puțini bani- nu va fi deloc o sarcină ușoară.

Streeting este considerat drept unul dintre cei mai de încredere și mai bătăioși performeri media – și, într-o bună zi, un potențial moștenitor al lui Starmer. El este adesea vehiculat drept viitor lider laburist, astfel că fiecare acțiune a lui va fi studiată în căutarea unor semne de ambiție personală mai ales când se luptă pentru bani pentru NHS. Până acum, fiecare declarație a lui a fost scrupulos de loială.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Darren Jones

Promovarea rapidă a lui Jones de la membru al Camerei Lorzilor (și președinția comisiei speciale pentru afaceri) la postul de secretar șef din opoziție al Trezoreriei arată gradul ridicat de încredere acordat deputatului de Bristol North West de către operațiunea lui Starmer. Considerat un alt lider solid în relația cu media alături de Streeting, va fi o voce pe care Marea Britanie se va obișnui să o audă des în anii următori.

Jones a jucat, de asemenea, un rol esențial în perfecționarea acreditărilor economice ale laburiștilor, ca element central al ofertei sale către alegători. Când miniștrii din Cabinetul din umbră căutau să-și aprobe politicile de companie, totul trecea pe la Jones înainte de a ajunge la Reeves (actualul ministru al economiei).

Torsten Bell

Anglo-suedezul este o figură binecunoscută și apreciată și a fost ales pentru un post sigur chiar în momentul în care alegerile erau pe cale să înceapă. Bell a ocupat funcția de director al politicii laburiste în timpul conducerii lui Ed Miliband, înainte de a prelua conducerea respectatului think tank Resolution Foundation, care oferă analize economice de centru-stânga ale politicii guvernamentale. În această funcție, el a contribuit la atragerea atenției asupra declinului nivelului de trai în Regatul Unit și a contribuit la proiectarea schemei de șomaj tehnic în timpul pandemiei de Covid-19.

Bell este bine conectat atât în ​​interiorul partidului, cât și în Whitehall – geamănul său identic, Olaf, este directorul UE la Ministerul de Externe. El face parte dintr-un grup de analiști VIP care intră în parlament la aceste alegeri, alături de fostul consilier al Miliband Miatta Fahnbulleh și Josh Simons, un fost postdoctorat la Harvard care a lucrat la departamentul de etică AI pentru Facebook și apoi a condus Starmerite Labor Together.

Jessica Morden

Numele ei ar putea fi necunoscut în afara cercurilor de la Westminster, însă Morden este un important operator de culise în noul guvern laburist. Deputatul din Newport East a lucrat ca asistent parlamentar al lui Starmer în ultimul an, acționând efectiv ca ochii și urechile sale în rândurile parlamentarilor laburişti.

Înainte de asta, Morden a fost un lider de partid, ceea ce înseamnă că aduce o mare cantitate de cunoștințe instituționale și cunoaște toate secretele.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.