CEJ: Sistemul islamic de tutelă garantează drepturi limitate pentru copil

Publicat:

Sistemul islamic kafala, în virtutea căruia adulţii pot lua în grijă copii care nu sunt ai lor, conferă minorului drepturi limitate, a decis marţi Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), conform DPA, potrivit agerpres.

Cazul a vizat un copil algerian care a fost abandonat după naştere şi care a fost luat în grijă de un cuplu francez. Autorităţile algeriene au oferit cuplului dreptul la custodie legală asupra copilului, însă fetiţei nu i s-a permis intrarea în Marea Britanie, unde trăia cuplul.


Citeşte şi: Incidentul cu autobuzul deturnat în Milano reaprinde o discuţie privind cetăţenia acordată migranţilor

Decizia a fost contestată la Curtea Supremă din Marea Britanie, care a sesizat Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru a-i oferi ajutor în interpretarea legislaţiei UE.

CEJ a descoperit că un copil care este plasat sub tutela legală a unui cetăţean din UE nu poate fi clasat drept “urmaş direct” şi, prin urmare, nu se bucură de dreptul presupus automat de a intra şi de a avea şedere în statele membre.

Judecătorii CEJ au precizat că acest sistem kafala este o formă de tutelă temporară şi poate fi revocat. Potrivit Curţii de Justiţie a UE, kafala nu este echivalent cu adopţia, care este interzisă de legislaţia algeriană.

Cu toate acestea, instanţa a afirmat că în astfel de situaţii statele membre ar trebui să îl trateze pe copil ca “pe un alt membru al familiei” şi să îi faciliteze intrarea şi şederea, pentru a proteja viaţa de familie şi a apăra interesele copilului.

Citeşte şi: Pentagonul deblochează un miliard de dolari pentru zidul lui Trump

Orice astfel de decizie trebuie să se bazeze pe “o evaluare echilibrată şi rezonabilă” a circumstanţelor – inclusiv riscul ca minorul să fie expus abuzurilor, exploatării şi traficului de persoane, conform CEJ.

Judecătorii au mai precizat că sistemul kafala se bazează pe evaluări “mai puţin extinse” decât procedurile pentru adopţie şi îngrijire pentru un copil în statele membre ale UE.

Cazul va ajunge acum înapoi la Curtea Supremă din Marea Britanie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.