Cel mai democratic stat din Africa scoate homosexualitatea de sub incidenţa penală

Publicat:

Curtea Supremă din Botswana, un model de stat stabil și democrat în Africa, a decis, marți, depenalizarea relațiilor homosexuale, după ce, luna trecută, în Kenya s-a hotărât menținerea legislației anti-gay, potrivit cnn.com, transmite şi mediafax.

Decizia este o victorie importantă pentru mișcarea LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, queer) din Africa.


Citeşte şi: Autorităţile americane au identificat rămăşiţele unei alte victime ale atentatelor din 9-11

Homosexualitatea era considerată ilegală în Botswana, potrivit codului penal al acestei țări, care datează din 1965.

O decizie în acest sens trebuia să fie luată în martie, dar Curtea Supremă a hotărât atunci să o amâne, după ce o persoană a contestat două secțiuni din codul penal potrivit cărora homosexualii dovediți riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la șapte ani. Legile calificau homosexualitatea drept “non-africană”.

Activiștii sunt de părere că depenalizarea relațiilor homosexuale este un lucru pozitiv, membrii comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) din Botswana fiind astfel protejați în ceea ce privește dreptul la viață privată și la libera exprimare.

Luna trecută, Curtea Supremă din Kenya a respins solicitarea de depenalizare a homosexualității.

Citeşte şi: Au început operaţiunile de recuperare a vasului scufundat în Dunăre

Din cele 54 de țări africane, 32 pedepsesc relațiile homosexuale, potrivit International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA).

În părți din Nigeria, Somalia și în Sudan, relațiile homosexuale sunt pedepsite cu moartea. În Mauritania este posibilă pedeapsa cu moartea, în Tanzania se poate da sentință cu închisoarea pe viață.

Pe de altă parte, în alte țări din Africa, precum Angola, Mozambic și Republica Seychelles, relațiile homosexuale nu sunt pedepsite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Luptătorii Maxim Sarmanov și Alexandru Solovei au devenit vicecampioni europeni

Luptătorii Maxim Sarmanov și Alexandru Solovei au devenit vicecampioni europeni Luptătorii de stil greco-roman Maxim Sarmanov și Alexandru Solovei au obținut titlul de vicecampioni europeni,...

O minoră a fost bătută și amenințată de fostul iubit

O minoră a fost bătută și amenințată de fostul iubit Un tânăr de 26 de ani din Drochia a fost reținut de oamenii legii după...

Deputații se întrunesc în ședință plenară

Deputații se întrunesc în ședință plenară Deputații se întrunesc, astăzi, 4 iulie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi a Legislativului sunt 17 proiecte de...

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond Fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNSP), Iurie Filip, demis în 2021 împreună cu toți conducătorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.