X

Cel mai mare incendiu de vegetaţie din California se extinde rapid, după ce a fost declanşat de un bărbat care a împins într-o râpă o maşină în flăcări

Cel mai mare incendiu de vegetaţie din California se extinde rapid, după ce a fost declanşat de un bărbat care a împins într-o râpă o maşină în flăcări

Mii de pompieri se luptau sâmbătă cu un incendiu de vegetaţie în nordul Californiei care a înaintat extrem de rapid, pârjolind o zonă de mărimea oraşului Los Angeles, dar acesta este numai unul dintre mai multele incendii care devastează vestul Statelor Unite şi al Canadei, în condiţii de secetă, caniculă şi vânt, relatează Associated Press.

Prognoza meteo anunţă temperaturi mai scăzute care ar putea contribui la încetinirea incendiului denumit Park Fire, cel mai mare din acest an din California. Intensitatea şi extinderea dramatică a incendiului au determinat oficialii pompierilor să facă nedorite comparaţii cu monstruosul Camp Fire, care a ars necontrolat în apropiere de Paradise în 2018, omorând 85 de persoane şi mistuind 11.000 de case, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Paradise a fost, de altfel, din nou aproape de zona periculoasă. Întregul oraş, la fel ca mai multe comunităţi din comitatul Butte, se afla sâmbătă sub un avertisment de evacuare.

Până în prezent, peste 130 de structuri au fost distruse de Park Fire, flăcările trecând prin terenuri muntoase abrupte, ceea ce creează condiţii dificile peste noapte pentru echipajele de intervenţie.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, incendiul mistuise 1.243 de kilometri pătraţi, o suprafaţă cu puţin sub mărimea oraşului Los Angeles. Incendiul se deplasa rapid spre nord şi est după ce s-a aprins miercuri, când, potrivit autorităţilor, un bărbat care a împins o maşină în flăcări într-o râpă din Chico şi apoi s-a amestecat calm printre ceilalţi care fugeau de la faţa locului. Ronnie Dean Stout, în vârstă de 42 de ani, din Chico, a fost arestat joi dimineaţă în legătură cu incendiul.

PESTE 110 INCENDII ACTIVE ÎN VEST

Comunităţile din vestul Statelor Unite şi Canadei erau, de asemenea, în alertă sâmbătă, după un incendiu cu răspândire rapidă declanşat de un trăsnet, care a făcut ca oamenii să fugă pe drumurile mistuite de foc din zona rurală a statului Idaho, în timp ce un nou incendiu a provocat evacuări în estul statului Washington.

În estul statului Oregon, un pilot a fost găsit mort într-un avion cisternă care s-a prăbuşit în timp ce lupta împotriva unuia dintre numeroasele incendii de vegetaţie care se extind în mai multe state din vest.

Sunt peste 110 incendii active, care vineri acopereau 7.250 de kilometri pătraţi în Statele Unite. Unele dintre acestea au fost cauzate de condiţiile meteorologice, schimbările climatice crescând frecvenţa descărcărilor electrice, în timp ce regiunea se confruntă cu o căldură record şi condiţii de secetă extremă.

Dar cele mai mari pagube s-au înregistrat până acum în Parcul Naţional Jasper din Munţii Stâncoşi canadieni, unde un incendiu de vegetaţie cu evoluţie rapidă a forţat 25.000 de oameni să fugă şi a devastat oraşul omonim al parcului, un sit al patrimoniului mondial.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

În Oregon este încă activ cel mai mare incendiu din Statele Unite, Durkee Fire, care, împreună cu Cow Fire, a ars aproape 1.630 de kilometri pătraţi. Acesta rămâne imprevizibil şi era controlat vineri doar în proporţie de 20%.

Autorităţle au declarat că peste 27.000 de incendii au ars mai mult de 15.000 de kilometri pătraţi în SUA în acest an, iar în Canada, peste 22.800 de kilometri pătraţi au fost mistuiţi de cele peste 3.700 de incendii declanşate până în prezent.

Tags: californiaincendiuvegetaţie
Externe