X

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi şi-a sistat activitatea.

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi şi-a sistat activitatea.

Compania nu reuşeşte să procure cantităţi suficiente de seminţe de floarea soarelui de pe piaţa locală şi nici nu poate importa, pentru că mecanismul de licenţiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu funcţionează.

„Am suspendat lucrările 20 de zile în ianuarie 2024, acum uzina din Bălți este din nou oprită, la fel și uzina Dunărea de ulei din Giurgiulești. Nu putem cumpăra suficiente semințe de floarea soarelui pe piața din Moldova. În ianuarie 2024, am încercat să obținem dreptul de a importa semințe din Ucraina, dar comisia de specialitate a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licență”, a declarat directorul Floarea Soarelui, Stela Ostrovetski, pentru portalul Mold-Street.

Potrivit acesteia, întreprinderea are o capacitate de procesare de peste o mie de tone de semințe de floarea soarelui pe zi, prin urmare, pentru a continua să funcționeze, sunt necesare volume mari, pe care nu le poate achiziționa în Moldova. “Conform estimărilor noastre, au mai rămas pe piață doar aproximativ 100 de mii de tone de semințe de floarea soarelui. Unii fermieri nu vor să vândă acum la prețul pieței și vor să păstreze semințele pentru ei, sperând că prețurile vor crește în vară. Nu îi putem forța să vândă”, adaugă Stela Ostrovetsky.

Tags: Cel mai mare producătordin Bălţi şi-a sistat activitatea.întreprinderea Floarea Soareluiulei vegetal din Moldova
Categorii: EconomieȘtirile zilei