X

Cel mai puternic bombardament de până acum al Israelului în Beirut

Cel mai puternic bombardament de până acum al Israelului în Beirut

Atacurile aeriene israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului în cursul nopții și la începutul zilei de duminică, în cel mai intens bombardament asupra capitalei libaneze de când Israelul și-a intensificat campania împotriva grupării Hezbollah, susținută de Iran, luna trecută.

În timpul nopții, exploziile au bubuit peste Beirut timp de aproape 30 de minute, vizibile de la mai mulți kilometri distanță, potrivit stiripesurse.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

A fost cel mai mare atac al asaltului Israelului asupra Beirutului de până acum, au declarat martori și analiști militari la posturile de televiziune locale, citate de Reuters.

Duminică, o ceață cenușie plutea deasupra orașului, iar molozul era împrăștiat pe străzile din suburbiile sudice, în timp ce coloane de fum se ridicau deasupra zonei.

„Noaptea trecută a fost cea mai violentă dintre toate nopțile anterioare. Clădirile se zguduiau în jurul nostru și la început am crezut că este un cutremur. Au fost zeci de lovituri – nu le-am putut număra pe toate – și sunetele au fost asurzitoare”, a declarat Hanan Abdullah, un locuitor din zona Burj al-Barajneh din suburbiile sudice ale Beirutului.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare, pe care Reuters nu le-a putut verifica, au arătat noi pagube pe autostrada care merge de la aeroportul din Beirut până în centrul orașului, trecând prin suburbiile din sud.

Israelul a declarat că forțele sale aeriene au „efectuat o serie de lovituri țintite asupra unui număr de depozite de arme și de infrastructuri teroriste aparținând organizației teroriste Hezbollah în zona Beirut”.

Autoritățile libaneze nu au precizat imediat ce au lovit rachetele sau ce pagube au provocat.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Bombardamentele intense din acest weekend au avut loc chiar înainte de aniversarea atacului din 7 octombrie al grupării militante palestiniene Hamas asupra sudului Israelului, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane și mai mult de 250 au fost luate ostatice, potrivit cifrelor israeliene.

Ținta loviturilor aeriene ale Israelului în Liban și a invaziei terestre în sudul țării este gruparea armată libaneză Hezbollah, principalul aliat al Iranului în regiune.

Tags: Beirutbombardamentisrael
Externe