X

Cel mai puternic uragan, din ultimii 100 de ani, se apropie de Florida

Cel mai puternic uragan, din ultimii 100 de ani, se apropie de Florida

Uraganul Milton s-a îndreptat marți, 8 octombrie, spre coasta Golfului Florida ca o uriașă furtună de categoria 5, provocând blocaje masive în trafic și lipsuri de combustibil, în timp ce oficialii au ordonat evacuarea a peste un milion de persoane înainte ca furtuna să ajungă în zona Tampa Bay, transmite Reuters.

Milton, care s-a transformat în ultimele zile într-unul dintre cele mai intense uragane atlantice înregistrate vreodată. Acesta ar urma să atingă țărmul miercuri târziu sau joi devreme, amenințând o porțiune a coastei de vest a Floridei, dens populată, care este încă afectată de devastatorul uragan Helene de acum mai puțin de două săptămâni.

Vezi şi: VIDEO – IDF a distrus un tunel al Hezbollah care ajungea în Israel – Stiripesurse.md

O lovitură directă asupra golfului ar fi prima din 1921, când zona Tampa-St. Petersburg-Clearwater, acum foarte întinsă, era o zonă relativ izolată. În prezent, aceasta găzduiește peste 3 milioane de persoane.

Cel mai puternic uragan, din ultimii 100 de ani, se apropie de Florida

Primarul orașului Tampa, Jane Castor, i-a avertizat pe oameni să nu reziste furtunii, numind Helene un simplu semnal de alarmă.

„Dacă alegeți să rămâneți într-una dintre aceste zone de evacuare, veți muri”, a spus Castor.

Milton a avut vânturi maxime, a declarat Centrul Național al Uraganelor din SUA, situându-se la cel mai înalt nivel pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte.

Cel mai puternic uragan, din ultimii 100 de ani, se apropie de Florida

„Câmpul de vânt al lui Milton este de așteptat să se extindă pe măsură ce se apropie de Florida. De fapt, prognoza oficială arată că dimensiunea uraganului și a vânturilor cu forța unei furtuni tropicale se dublează aproximativ până în momentul în care ajunge la țărm”, a declarat centrul pentru uragane.

Centrul pentru uragane prevede valuri de 3 până la 4,5 metri (10 până la 15 picioare) la nord și la sud de Tampa Bay, în plus față de vânturile feroce și riscul de inundații bruște în interiorul țării din cauza precipitațiilor intense.

Aproximativ 2,8% din produsul intern brut al SUA se află în calea directă a lui Milton, a scris marți Ryan Sweet, economist șef pentru SUA la Oxford Economics. Companiile aeriene, firmele energetice și un parc tematic Universal Studios s-au numărat printre companiile care au început să își oprească operațiunile din Florida, pregătindu-se pentru perturbări

Tags: floridaMiltonSUATampa Bayuragan
Externe