X

Cel mai recent film al lui Polanski a avut premiera în Franţa pe fundalul acuzaţiilor împotriva cineastului

Cel mai recent film al cineastului Roman Polanski, ”J’accuse”, a avut miercuri premiera pe marile ecrane din Franţa pe fundalul controverselor legate de condamnarea primită de regizor în 1977 pentru relaţii sexuale cu o minoră, precum şi a unor noi acuzaţii formulate la adresa sa, potrivit DPA, scrie agerpres.

O proiecţie în avanpremieră programată pentru marţi în Cartierul Latin din Paris a fost anulată după ce activiste feministe au blocat intrarea în cinematograf, potrivit publicaţiei Le Parisien.

Citește și : Ion Chicu, candidatul propus de Dodon pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova

Ministrul pentru egalitate de gen, Marlene Schiappa, a criticat blocada şi a refuzat să se alăture apelurilor pentru boicotarea filmului, deşi a declarat pentru ziarul Le Figaro că nu va merge la cinema ca să vadă pelicula.

”J’accuse”, care a câştigat anul acesta marele premiu al juriului la Festivalul de la Veneţia, evocă eroarea judiciară din 1894 căreia i-a căzut victimă ofiţerul evreu Alfred Dreyfus, condamnat pentru spionaj, şi reabilitarea sa ulterioară.

Afacerea Dreyfus a divizat Franţa şi a devenit un caz emblematic de antisemitism.

Cineastul polono-francez Polanski a fost eliminat anul trecut din Academia de Film Americană, forul care decernează Oscarurile, în urma mişcării #MeToo, care a încurajat numeroase femei să-şi dezvăluie experienţele de hărţuire sexuală şi abuz.

Regizorul de 86 de ani a pledat vinovat în California în 1977 la acuzaţia de viol asupra unei minore de 13 ani, dar a fugit în Europa în 1978 înainte de pronunţarea sentinţei.

Citește și : Florence Parly: Statele europene ar trebui să constituie un ‘pilon’ în cadrul NATO

Săptămâna trecută, actriţa şi fotografa franceză Valentine Monnier, într-un articol publicat în Le Parisien, l-a acuzat pe regizorul polono-francez că ar fi violat-o în 1975 pe când avea 18 ani.

Avocatul lui Polanski, Herve Temime, a negat acuzaţia.

Tags: #metooFestivalul de la VeneţiafrantaJ'accuseparisRoman Polanski
Categorii: Diaspora