X

Cel puţin 12 civili au fost ucişi în bombardamentele din Siria

Cel puţin 12 civili au fost ucişi miercuri în lovituri aeriene asupra ultimului bastion jihadist din Siria, în nord-vestul ţării, în timp ce lupte intense au loc în continuare între forţele pro-regim şi jihadişti, transmite AFP, potrivit agerpres.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cei 12 civili au murit în raiduri efectuate în cursul nopţii asupra oraşului Maaret al-Noomane. OSDO a numărat de asemenea 18 răniţi.

Citeşte şi: Razii de amploare împotriva crimei organizate din Germania

Atacul a vizat o piaţă din regiune, potrivit organizaţiei non-guvernamentale, care nu a fost în măsură pentru moment să precizeze dacă loviturile au fost realizate de aviaţia rusă sau de cea siriană.

Rusia, aliată a regimului Bashar al-Assad, intervine în Siria din 2015 şi participă din aprilie la atacuri asupra provinciei Idlib şi a zonelor din jur, care nu sunt controlate încă de puterea de la Damasc.

Un corespondent al AFP a văzut miercuri dimineaţa faţade avariate de magazine şi imobile deteriorate în zona ce a fost ţinta loviturilor nocturne.

Provincie dominată de jihadiştii din Hayat Tahrir al-Cham (HTS, fosta ramură a Al-Qaida), Idlibul a făcut obiectul unui acord între Moscova şi Ankara asupra unei “zone demilitarizate” pentru a evita o ofensivă de anvergură.

Dar, de la sfârşitul lunii aprilie, forţele pro-regim şi cele ale Rusiei şi-au intensificat loviturile aeriene asupra anumitor sectoare aflate în mâinile HTS la Idlib şi în provincia vecină Hama, cucerind mai multe localităţi.

Miercuri, luptele continuă între forţele siriene şi HTS, care a lansat cu o zi înainte un contraatac în nordul provinciei Hama.

Citeşte şi: Trump numeşte o altă femeie la conducerea US Air Force

Confruntările s-au soldat cu 52 de morţi în 24 de ore, potrivit OSDO, dintre care 29 de soldaţi şi 23 de jihadişti.

Conform aceleiaşi surse, HTS a reuşit să preia controlul asupra unei mari părţi din oraşul Kafr Nabuda, pe care forţele regimului îl recuceriseră pe 8 mai.

Cel puţin 180 de civili au fost ucişi din 30 aprilie, conform OSDO, iar de la finalul aceleiaşi luni, peste 180.000 de persoane au fugit de teama luptelor, a indicat ONU.

Siria este sfâşiată din 2011 de un război în care au murit mai mult de 370.000 de oameni, iar alte milioane de persoane au fost strămutate.

Tags: bashar al assadciviliHayat Tahrir al-Cham (HTS)IdlibKafr NabudaMaaret al-NoomaneObservatorul sirian pentru dreptul omului (OSDO)siria
Categorii: Știrile zilei