X

Cel puţin 134 de decese în urma inundaţiilor din Sudan de la debutul sezonului ploios

O sută treizeci şi patru de persoane au murit în urma inundaţiilor din Sudan de la debutul sezonului ploios, în mai, iar zeci de mii de gospodării au fost distruse, a anunţat joi poliţia, informează AFP, potrivit agerpres

Ploi abundente cad de obicei în Sudan între lunile mai şi octombrie, provocând inundaţii grave care afectează locuinţele, infrastructura şi culturile.

Citește și : Maşina lui Zelenski a fost implicată într-un accident rutier (VIDEO)! Şoferul vinovat a fost preluat de ambulanţă

Un ultim bilanţ publicat la începutul lunii septembrie a indicat cel puţin 112 morţi.

Khartoum a declarat stare de urgenţă în luna august din cauza inundaţiilor importante din şase state din Sudan, în timp ce ţara se confruntă cu o gravă criză economică.

Potrivit cifrelor Consiliului naţional pentru apărare civilă (NCDC), 134 de persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite în aceste inundaţii care au distrus sau avariat peste 128.000 de case.

Cel mai mare număr de decese a fost înregistrat în statul Kordofan-Nord (central), iar cele mai multe locuinţe prăbuşite au fost în statul Nilul Alb (sud), potrivit acestei surse.

Prăbuşirea locuinţelor, înecul şi electrocutarea au fost cauzele principale de deces.

Potrivit ONU, unul din trei sudanezi are nevoie de ajutor umanitar, inflaţia se apropie de 200% în fiecare lună, moneda este în cădere liberă şi, de la puciul condus la 25 octombrie 2021 de şeful armatei Abdel Fattah al-Burhane, preţul pâinii a crescut de zece ori.

Citând cifrele guvernamentale, ONU a indicat recent că inundaţiile din Sudan au afectat 286.400 de persoane.

Citește și : Washingtonul anunţă un nou ajutor umanitar pentru Siria, în valoare de 756 de milioane de dolari

Statele Nil, Kordofan-Nord, Kordofan-Sud, Kassala şi Gedaref, precum şi regiunea Darfur sunt printre cele mai afectate, potrivit UNICEF.

ONU a avertizat că inundaţiile ar putea afecta alte aproximativ 460.000 de persoane în acest an, cu mult mai mult decât media anuală de 388.600 înregistrată între 2017 şi 2021.

Tags: inundatiiKhartoumstare de urgentaSudan
Categorii: Știrile zilei