X

Cel puţin 138 de persoane expulzate din SUA în El Salvador au fost ucise ulterior

Cel puţin 138 de persoane expulzate în El Salvador din Statele Unite în ultimii şapte ani au fost ucise ulterior, conform unui raport făcut public miercuri de Human Rights Watch (HRW), relatează DPA, scrie agerpres.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului a identificat de asemenea peste 70 de cazuri în care persoanele expulzate au fost victime ale unor violenţe sexuale sau acte de tortură, deseori la mâna bandelor, sau au fost date dispărute după ce au ajuns înapoi în acest stat din America Centrală.

Citește și : Un avion s-a rupt în două după ce a ieşit de pe pistă la aterizare pe aeroportul din Istanbul (media)

Raportul evidenţiază că ameninţarea expulzării este tot mai mare din cauza schimbărilor de politică ale administraţiei preşedintelui Donald Trump care îngreunează obţinerea de azil în SUA.

“În contextul în care politicile de azil şi de imigraţie se înăspresc în SUA, iar problemele groaznice de securitate continuă în El Salvador, SUA îşi încalcă în mod repetat obligaţiile de a-i proteja pe salvadorieni de la întoarcerea la o situaţie de risc grav de a fi vătămaţi”, precizează raportul.

HRW relevă că, între 2012 şi 2017, numărul anual de aplicaţii de azil ale salvadorienilor în SUA a crescut cu aproape 1.000%, ajungând la 60.000.

Între 2014 şi 2018, SUA au aprobat numai 18% dintre solicitările de azil ale salvadorienilor şi au expulzat înapoi în ţara lor circa 111.000.

Citește și : Putin pledează pentru ‘relaţii normale’ cu SUA, la ceremonia primirii scrisorii de acreditare a noului ambasador american

El Salvador are una dintre cele mai ridicate rate ale crimelor din lume şi este de mult timp afectat de violenţele bandelor infracţionale.

Unul dintre cazurile evidenţiate în raport este cel al unui tânăr de 23 de ani căruia i s-a refuzat azil în SUA şi care a fost omorât de banda MS-13 la patru luni după ce s-a întors în ţara sa natală în 2017.

Tags: America CentralaEl SalvadorHRWStatele UniteSUAViolente
Categorii: Știrile zilei