X

Cel puţin 14 persoane au fost arestate în urma unor noi confruntări între ultraortodocşi şi poliţie la Ierusalim

Cel puţin 14 persoane au fost arestate în urma unor noi confruntări între forţele de ordine şi evrei ultraortodocşi care se opun măsurilor sanitare anti-COVID, a anunţat marţi poliţia israeliană, informează AFP, potrivit agerpres

La Ierusalim, în cartierul ultraortodox Mea Sharim, manifestanţi au incendiat pubele şi au aruncat cu roşii în direcţia poliţiştilor care la rândul lor au folosit un tun cu apă pentru a dispersa mulţimea.

Citește și : Biden ÎNCHIDE mai multe închisori private din SUA şi îi lasă pe poliţişti ‘DEZARMAŢI’

Opt persoane au fost arestate la Ierusalim, alte trei în timpul unor ciocniri în colonia ultraortodoxă Modiin Ilit, în Cisiordania ocupată, şi alte trei într-un cartier religios din Beit Shemesh, potrivit poliţiei.

De mai multe zile, în Israel au loc confruntări între forţele de ordine şi ultraortodocşi.

În noaptea de duminică spre luni, un autobuz a fost luat cu asalt şi apoi incendiat, iar şoferul lui a fost rănit şi spitalizat, în oraşul ultraortodox Bnei Brak, lângă Tel Aviv. Zece locuitori au fost arestaţi în urma acelor confruntări.

“Persoanele care au incendiat autobuzul au fost arestate şi poliţia face uz de forţă, aşa cum trebuie să facă, împotriva persoanelor care nu respectă legea”, a declarat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Israelul a impus la sfârşitul lui decembrie al treilea lockdown al său, în încercarea de a pune capăt epidemiei de coronavirus. În pofida acestor măsuri sanitare, luna ianuarie este până acum cea mai neagră în această ţară, cu peste 1.000 de decese cauzate de COVID-19 din cele aproape 4.500 înregistrate din luna martie.

Citește și : Norvegia ANULEAZĂ două exerciţii militare cu NATO

Unele şcoli religioase, instituţii talmudice, au rămas cu toate acestea deschise în pofida restricţiilor sanitare, ceea ce a determinat guvernul israelian să suspende începând de marţi şi până pe 31 ianuarie zborurile internaţionale.

În paralel cu aceste măsuri sanitare, autorităţile israeliene desfăşoară o amplă campanie de vaccinare, care a permis administrarea primei doze de vaccin la peste 2,5 milioane din cele 9 milioane de locuitori ai Israelului.

Tags: cisiordaniaCovidierusalimMea SharimModiin Ilittel avivultraortodocsi
Categorii: Sinteze