Cel puţin 164 de activişti de mediu au fost ucişi în 2018

Publicat:

Cel puţin 164 de activişti de mediu care luptă împotriva proiectelor miniere, forestiere sau agroindustriale au fost ucişi în 2018, potrivit bilanţului anual al ONG-ului Global Witness, transmite şi agerpres.

Potrivit raportului publicat marţi şi citat de France Presse, “nenumăraţi” alţii au fost reduşi la tăcere în întreaga lume prin violenţe, intimidare şi folosirea unor legi anti-protest.


Citește și : Un american suspectat de uciderea unui polițist la Roma a fost fotografiat în cătuşe, legat la ochi

Ţara de departe cea mai periculoasă anul trecut pentru aceşti activişti şi lideri indigeni care îşi apără pământurile a fost Filipine, cu 30 de crime, a indicat ONG-ul.

Columbia şi India au înregistrat 24 şi 23 de decese în 2018. Cu 16 crime confirmate, Guatemala este ţara cu cele mai multe decese la numărul de locuitori.

“Acesta este un fenomen care poate fi văzut în întreaga lume: activiştii de mediu şi apărători ai pământurilor, mulţi dintre ei reprezentând populaţiile autohtone, sunt consideraţi terorişti, tâlhari sau criminali pentru că-şi apără drepturile”, a denunţat în raport Vicky Tauli-Corpuz, raportor special al ONU pentru drepturile popoarelor autohtone.

Numărul morţilor este în scădere faţă de 2017, anul cel mai letal, cu 207 de decese, dar Global Witness notează că acesta ar putea fi subestimat, mai ales când unele evenimente au loc în locuri foarte îndepărtate.

Cel mai letal eveniment raportat de ONG în 2018 a avut loc în statul Tamil Nadu din sudul Indiei, unde 13 persoane au fost ucise după o manifestaţie împotriva unei mine de cupru, potrivit ONG-ului.

Cel puţin opt militanţi implicaţi în dispute funciare cu reprezentanţi ai industriei de soia au fost ucişi în 2018 doar în statul brazilian Para, potrivit ONG-ului.

În Filipine, care au luat locul Braziliei ca ţara unde se înregistrează cele mai multe crime de acest tip, nouă cultivatori de trestie de zahăr, inclusiv femei şi copii, au fost împuşcaţi mortal de bărbaţi înarmaţi pe Insula Negros, asigură Global Witness, care adaugă că avocatul reprezentând familiile victimelor a fost ucis câteva zile mai târziu.

Citește și : Trump vrea să iniţieze retragerea trupelor americane din Afganistan înaintea alegerilor prezidențiale

În timp ce grupul ONU pentru climă (Giec) urmează să publice săptămâna viitoare un raport privind utilizarea terenurilor ce ar trebui să evidenţieze importanţa populaţiilor autohtone în protecţia naturii, ONG-ul denunţă de asemenea o “tendinţă îngrijorătoare” de intimidare şi încarcerare a activiştilor de mediu.

Raportul denunţă de asemenea rolul investitorilor, inclusiv al băncilor de dezvoltare, în proiectele controversate şi numeşte anumite companii acuzate că facilitează încălcarea drepturilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene Fostul preşedinte Donald Trump a sugerat vineri că Israelul ar trebui să lovească instalaţiile...

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a...

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.