X

Cel puţin 17 morţi şi zeci de răniţi în explozia unei maşini capcană în nord-estul Siriei

Şaptesprezece persoane au fost ucise marţi în explozia unei maşini-capcană în sectorul sub control turc din nord-estul Siriei, a anunţat Ankara, acuzând forţele kurde că ar fi responsabile de atac, relatează AFP, scrie agerpres.

Explozia, care s-a produs în satul Tal Halaf, la vest de oraşul Ras al-Ain, s-a soldat şi cu “peste 20 de răniţi”, a anunţat într-un comunicat Ministerul turc al Apărării, care acuză de comiterea acestui atentat miliţia kurdă YPG.

Citește și : Un avion a pătruns neautorizat în spaţiul aerian protejat la Washington. Accesul la Casa Albă şi la Capitoliu, RESTRICȚIONAT

“Grupul terorist YPG îşi continuă atentatele care îi vizează pe civili. Ucigaşii de copii au aruncat de această dată în aer o maşină capcană în satul Tal Halaf, la vest de Ras al-Ain, ucigând 17 persoane şi rănind peste 20”, a afirmat ministerul turc.

Ras al-Ain şi împrejurimile sale sunt controlate de rebelii sirieni fideli Turciei în urma ofensivei lansate de Ankara în nord-estul Siriei în octombrie pentru a-i înlătura pe combatanţii YPG.

Observatorul sirian al drepturilor omului, un ONG, a anunţat moartea a 11 oameni, “între care trei civili” şi 28 de răniţi în acest atentat.

Turcia consideră YPG un grup terorist, dar această miliţie este susţinută de ţările occidentale în lupta împotriva grupării Statul Islamic.

Ofensiva Ankarei i-a permis acesteia să preia controlul la frontieră asupra unei fâşii de 120 km lungime şi de 30 km lăţime, care merge de la oraşul Tal Abyad şi până la Ras al-Ain.

Citește și : Ion Chicu: Republica Moldova ar putea lua o pauză în colaborarea cu FMI

Ankara şi-a întrerupt totuşi operaţiunea militară după ce a încheiat două acorduri cu Washingtonul şi Moscova care prevăd retragerea YPG din majoritatea poziţiilor lor de la frontieră.

La final, Ankara doreşte o “zonă de securitate” în nordul Siriei, cu obiectivul declarat de a instala aici o parte din cei circa 3,6 milioane de sirieni refugiaţi în Turcia.

Tags: ankaramoscovaRas al-AinStatul IslamicTal HalafwashingtonYPG
Categorii: Sinteze