X

Cel puţin 21 de morţi în urma inundaţiilor din sudul Iranului

Iranul a fost afectat de noi inundaţii după ploi abundente soldate cu cel puţin 21 de morţi în provincia sudică Fars, a anunţat sâmbătă Semiluna Roşie iraniană, potrivit AFP, scrie agerpres.  

“Douăzeci şi una de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte două sunt încă date dispărute în urma inundaţiilor care au afectat mai multe oraşe din regiunea Estahban-ului şi a împrejurimilor sale, în provincia sudică Fars”, a declarat Hossein Darvichi, şeful Semilunei Roşii la nivel de provincie, citat de televiziunea de stat.

Citește și : Ucraina ignoră Rusia şi anunţă că va semna un acord pentru cereale doar cu ONU şi cu Turcia

“Ploi torenţiale au căzut vineri la finalul după-amiezii în oraşele Ij şi Roodbal, în apropiere de Estahban, provocând inundaţii”, a indicat la rândul său Yousef Kargar, guvernatorul din Estahban, citat de agenţia Irna, adăugând că “55 de echipe de salvare au sosit la faţa locului pentru a participa la operaţiunile de căutare”.

“Numeroşi localnici şi vizitatori s-au dus pe malul râului când au rămas blocaţi de apele în creştere”, a adăugat el.

În mare parte arid, Iranul s-a confruntat cu episoade repetate de secetă în ultimul deceniu, dar şi cu inundaţii regulate din cauza ploilor torenţiale.

În ianuarie, opt persoane şi-au pierdut viaţa în regiunea Fars, deosebit de predispusă la inundaţii. În Irakul vecin, 12 persoane au murit în urma ploilor torenţiale în decembrie 2021.

Citește și : A cincea execuţie pentru trafic de droguri în Singapore

În 2019, ploile abundente înregistrate în sudul Iranului s-au soldat cu cel puţin 76 de morţi şi au provocat pagube estimate la 2 miliarde de dolari.

Schimbările climatice amplifică episoadele de secetă şi ameninţă siguranţa alimentară, susţin experţii.

Tags: FarsHossein DarvichiIranYousef Kargar
Categorii: Sinteze