X

Cel puţin 30 de morți după incendierea unui consulat iranian în Irak

Forţele irakiene de securitate au împuşcat mortal joi cel puţin 30 de protestatari, după o noapte în care manifestanţii au pătruns în consulatul iranian de la Najaf şi l-au incendiat, în ceea ce ar putea fi un punct de cotitură în revolta împotriva autorităţilor sprijinite de Teheran, relatează Reuters, scrie agerpres.

Cel puţin 24 de persoane au fost ucise după ce forţele de securitate au deschis focul asupra demonstranţilor care blocau un pod în oraşul Nassiriya, din sudul Irakului, în zorii zilei de joi. Surse medicale susţin că zeci de alte persoane au fost rănite. Mii de persoane s-au adunat joi pentru a participa la un uriaş cortegiu funerar, în pofida faptului că în oraş a fost instituită interdicţie de circulaţie cu puţină vreme în urmă, relatează France Presse.

Citește și : Reticenţa faţă de vaccinuri reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice în toată Europa

Alţi patru oameni au fost ucişi în capitala Bagdad, unde forţele de securitate au deschis focul cu muniţie de război şi gloanţe de cauciuc asupra protestatarilor în apropierea unui pod de peste fluviul Tigru.

Incidentele au marcat una dintre cele mai sângeroase zile de la începutul protestelor anticorupţie în octombrie, potrivit Reuters.

La Najaf, consulatul iranian a fost redus la ruine carbonizate, după ce a fost ocupat şi incendiat în cursul nopţii. Protestatarii au acuzat autorităţile irakiene că s-au întors împotriva propriului popor pentru a apăra Iranul.

“Toată poliţia antirevoltă din Najaf şi forţele de securitate au început să tragă în noi de parcă ardeam întreg Irakul”, a declarat un protestatar pentru Reuters.

Un al protestatar, Ali, a descris atacul asupra consulatului drept “un act curajos şi o reacţie a poporului irakian. Nu-i vrem pe iranieni”, a spus el, adăugând că este convins că se va produce o răzbunare din partea Iranului.

Potrivit France Presse, doi manifestanţi au fost ucişi joi la Najaf, în apropierea consulatului incendiat al Iranului, au anunţat medici.

Până acum autorităţile nu au dat înapoi în faţa manifestanţilor, forţele de securitate împuşcând sute de demonstranţi şi rănind câteva mii, în timp ce guvernul de la Bagdad avansează propuneri de reformă respinse de protestatari drept triviale şi de cosmetizare.

Citește și : Majoritatea rușilor cred că guvernul de la Moscova nu acţionează în interesul poporului

Într-un comunicat ce sugerează că ar putea avea loc şi mai multe violenţe, comandantul militar al Forţelor populare de mobilizare (PMF), o umbrelă pentru grupuri paramilitare dintre care cele mai puternice facţiuni sunt apropiate de Iran, a sugerat că violenţele din cursul nopţii trecute de la Najaf reprezintă o ameninţare pentru clerul şiit aflat în oraş.

Luptătorii paramilitari vor folosi toată forţa împotriva oricui îl ameninţă pe Marele Ayatollah Ali al-Sistani, a avertizat comandantul Abu Mahdi al-Muhandis pe site-ul PMF. “Vom tăia mâinile oricui încearcă să se apropie de al-Sistani”, a spus el.

Tags: bagdadIrakNassiriyaprotestatarirazboiteheran
Categorii: Sinteze