Cel puţin 34 de persoane au murit în lupte recente în Republica Centrafricană (agenţie umanitară a ONU)

Publicat:

Cel puţin 34 de persoane au fost ucise în recentele lupte dintre grupări armate în nord-vestul Republicii Centrafricane, potrivit unui bilanţ al Biroului ONU pentru coordonarea problemelor umanitare (OCHA) difuzat marţi, după ce ONU a vorbit luni despre ”semne precursoare de genocid”, relatează AFP.

La Batangafo (nord-vest), ”bilanţul era de 24 de decese, dintre care 14 civili, după confruntările dintre grupări armate în perioada 29 iulie-2 august”, afirmă OCHA într-un comunicat, care subliniază că ”situaţia din domeniul securităţii era (marţi) relativ calmă”.


Pe 30 iulie, organizaţia neguvernamentală Medici fără Frontiere (MSF) explica pentru AFP că ”sediile unor organizaţii umanitare au fost jefuite” la Batangafo după lupte.

În comunicatul său, OCHA susţine că s-au înregistrat ”circa zece morţi şi şapte răniţi” într-un sat aflat la şapte km de Alindao (sud), în lupte ce au avut loc pe 4 august între grupări armate.

”Există acolo semne precursoare de genocid”, a declarat secretarul general adjunct al ONU pe probleme umanitare, Stephen O’Brien, luni la New York, făcând bilanţul unei reuniuni la ONU despre călătorii recente în Republica Centrafricană şi în Republica Democrată Congo.

Republica Centrafricană, care are 4,5 milioane de locuitori, abia a ieşit dintr-un conflict izbucnit în 2013 între grupările armate Seleka, majoritar musulmane, şi anti-Balaka, în principal creştine, în pofida intervenţiei Franţei (2013-2016) şi a Misiunii ONU în Republica Centrafricană (Minusca, circa 12.500 de oameni).

Pe 30 iulie, cu ocazia unei vizite la Bangui, şeful pentru operaţiunile de menţinere a păcii ale ONU, Jean-Pierre Lacroix, aprecia situaţia din ţară ca fiind ”periculoasă”. ”Progresele care au fost obţinute în ultimii ani riscă să fie puse sub semnul întrebării”, avertiza el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic Un copil a rămas fără un deget, după...

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.