X

Cel puţin 39 de decese în urma epidemiei de holeră din Siria

Prima epidemie majoră de holeră de peste un deceniu din Siria a ucis cel puţin 39 de persoane din luna septembrie, potrivit unui nou raport al guvernului sirian, care a raportat aproape 600 de infecţii în ţara devastată de război, relatează AFP, potrivit agerpres

Anunţul survine în momentul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu înrăutăţirea “alarmantă” a situaţiei din Siria, pe fondul penuriei de apă potabilă şi a pagubelor provocate de conflictul izbucnit în 2011 la infrastructurile de tratare a apei.

Citește și : Alegeri în Brazilia: Diavolul, noua ‘problemă’ cu care se confruntă Lula şi Bolsonaro

Ministerul sirian al Sănătăţii a anunţat marţi seara că a înregistrat 39 de decese, dintre care 34 în Alep (nord), şi 594 de infecţii confirmate în 11 din cele 14 guvernorate ale ţării, cel mai mare număr de cazuri fiind înregistrate în guvernoratul Alep.

“Majoritatea deceselor s-au produs din cauza îngrijirilor medicale acordate prea târziu sau la persoane care sufereau de boli cronice”, a adăugat ministerul.

Nu este clar dacă aceste statistici includ zone aflate în afara controlului guvernului din nordul ţării.

Pentru prima dată din 2009, holera, o infecţie diareică acută, a reapărut la începutul lunii septembrie în Siria, unde circa două treimi dintre uzinele de tratare a apei, jumătate din staţiile de pompare şi o treime din turnurile de apă au fost avariate în cei 11 ani de război, potrivit datelor ONU.

Citește și : Iranul l-a convocat pe ambasadorul britanic

Aproape jumătate din populaţia din Siria depinde de surse de apă alternative şi adesea periculoase, în timp ce cel puţin 70% din apele uzate sunt neepurate, subliniază UNICEF.

Tags: apa potabilaholeraOMSsiria
Categorii: Sinteze