X

Cel puţin 460 de persoane au murit în timpul protestelor din Irak

Cel puţin 460 de persoane au fost ucise în protestele anti-guvernamentale din Irak care au izbucnit în urmă cu mai mult de două luni, a transmis vineri o organizaţie de apărare a drepturilor omului, potrivit DPA, transmite şi potrivit agerpres.

Alte peste 20.000 de persoane au fost rănite în această mişcare de contestare, a spus Ali al-Bayati, membru al Înaltei Comisii pentru Drepturile Omului din Irak, o organizaţie semioficială, fără a oferi alte detalii despre victime.

Citeşte şi: Pentagonul îşi creşte semnificativ contingentul din Orientul Mijlociu

Protestele de stradă au izbucnit în Irak la începutul lunii octombrie. Demonstranţii cer demisia guvernului, dizolvarea parlamentului şi o revizuire generală a sistemului politic al ţării, aflat în funcţiune din 2003, de la invazia condusă de SUA asupra Irakului.

Demonstraţiile au devenit violente în contextul unor acuzaţii din partea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului că membri ai trupelor de securitate irakiene au folosit forţa excesivă împotriva protestatarilor.

Autorităţile irakiene au acuzat în mod repetat ‘criminali’ că profită de proteste paşnice pentru a ataca demonstraţi şi forţe de securitate şi pentru a vandaliza proprietăţi publice şi private.

Citeşte şi: Putin vrea să reînnoiască rapid tratatul nuclear cu SUA

Duminică, parlamentul a acceptat demisia premierului Adel Abdel-Mahdi, cedând unei cereri-cheie a protestatarilor.

Abdel-Mahdi şi guvernul său asigură acum un mandat interimar până la formarea unui nou cabinet.

Demonstraţiile sunt cele mai ample din Irak de după decembrie 2017, când Bagdadul a anunţat eliberarea întregului teritoriu de sub controlul extremiştilor Statului Islamic.

Tags: Adel Abdel MahdiAli al-BayatibagdadÎnalta Comisie pentru Drepturile OmuluiIrakproteste
Categorii: Știrile zilei