Cel puţin 70 de persoane au murit din cauza valului de frig care a cuprins Afganistanul

Publicat:

Cel puţin 70 de persoane au murit în ultima săptămână din cauza valului de frig care s-a abătut asupra Afganistanului, o ţară afectată şi de o gravă criză umanitară, au anunţat miercuri autorităţile locale, citate de AFP, potrivit agerpres

În capitala Kabul şi în alte provincii afgane, temperaturile au început să scadă foarte mult după data de 10 ianuarie. Cele mai mici temperaturi au fost înregistrate în regiunea Ghor din centrul Afganistanului: minus 33 de grade Celsius pe parcursul weekendului trecut.


Citește și : Fostul preşedinte rus Medvedev, revoltat de un subiect de discuţie la Davos, ‘e o ruşine’

Potrivit Ministerului pentru gestionarea catastrofelor din această ţară, cel puţin 70 de persoane au murit de la începutul valului de frig, precum şi 70.000 de bovine în mai multe provincii afgane.

Ninsorile abundente şi temperaturile foarte scăzute au ucis 25 de persoane în ultimele două zile, inclusiv copii şi femei, în două provincii din nordul Afganistanului, Jawzjan şi Sari Pul, au anunţat miercuri oficiali din această ţară, informează agenţia de presă Xinhua.

“În total, 18 persoane – nouă bărbaţi, patru copii şi cinci femei – şi-au pierdut vieţile din cauza ninsorilor abundente şi a temperaturilor foarte scăzute în districtele Khamab, Khanaqa şi Aqcha din provincia Jawzjan în ultimele două zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei provinciale, Abdul Satar Halimi, într-o conferinţă de presă.

În mod similar, vremea deosebit de rece şi ninsorile puternice au ucis şapte persoane – inclusiv femei şi copii – în provincia vecină Sari Pul începând de luni, a declarat un oficial administrativ local, Sayed Safatullah Safwan.

Potrivit AFP, ninsorile abundente au provocat blocarea mai multor drumuri în provinciile din centrul şi nordul ţării.

Valul de frig se adaugă numeroaselor dificultăţi cărora Afganistanul, care se confruntă deja cu una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, trebuie să le facă faţă. Peste 50% dintre cei 38 de milioane de locuitori ai ţării sunt vizaţi de un risc crescut de nesiguranţă alimentară şi 3 milioane de copii riscă să se confrunte cu malnutriţia.

Economia afgană, deja afectată de decenii de război, s-a adâncit şi mai mult în criză după ce mai multe miliarde de dolari provenind din ajutoare internaţionale au fost oprite în urma venirii la putere a talibanilor în august 2021.

Citește și : Macron şi Meloni au avut un schimb de opinii înaintea summitului UE din februarie

Distribuţia de ajutoare umanitare prin ONG-uri a fost de asemenea afectată după ce Guvernul taliban a interzis pe 24 decembrie femeilor afgane să lucreze în cadrul asociaţiilor. Principalele ONG-uri şi-au suspendat activităţile pentru a protesta faţă de această decizie, care se aplică în toate domeniile, cu excepţia sectorului sănătăţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău în apropierea localității Coșcodeni din...

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare Un bărbat de 38 de ani a decedat după...

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă Acum un an în raionul Ocnița...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.