X

Cel puţin doi oameni au murit după ce taifunul Maysak a lovit cu putere Coreea

Cel puţin două persoane murit şi mii de locuitori au rămas fără energie electrică după ce taifunul Maysak, însoţit de ploi torenţiale şi vânt puternic, a ajuns joi în Peninsula Coreea, afectând cu precădere regiunile lovite anterior de taifunul Bavi, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Al nouălea taifun din acest sezon şi al patrulea care loveşte peninsula în acest an a lăsat fără energie electrică aproximativ 120.000 de gospodării din Coreea de Sud, au anunţat autorităţile.

Citește și: Ce este Noviciok-ul, substanța cu care a fost otrăvit Alexei Navalnîi

Zborurile au fost anulate sau au suferit întârzieri, numeroşi copaci au fost doborâţi, iar resturi luate pe sus de vânt au provocat pagube minore, a relatat agenţia Yonhap.

O persoană a murit după ce rafalele au spart o fereastră în al doilea cel mai mare oraş din Coreea de Sud, Busan, unde au fost înregistrate viteze ale vântului de 170 km/h, potrivit Yonhap.

Un alt bărbat din acelaşi oraş a fost găsit mort, existând suspiciunea că acesta a decedat după ce a căzut de pe acoperişul casei sale în timp ce repara o infiltraţie, conform agenţiei citate.

De obicei, peninsula nu este afectată decât de un singur taifun pe an, însă un alt eveniment meteorologic similar, Haishen, se formează la sud de Japonia şi se prognozează că va atinge coasta coreeană duminică sau luni, a indicat Earth Observatory al agenţiei spaţiale americane NASA.

O navă la bordul căreia se aflau un echipaj format din 43 de persoane şi aproape 6.000 de vite, care se deplasa între Noua Zeelandă şi China, s-a răsturnat din cauza vremii nefavorabile în Marea Chinei de Est, potrivit unui membru al echipajului care a reuşit să supravieţuiască.

Nava Gulf Livestock 1 a trimis miercuri un apel de ajutor din vestul insulei Amami Oshima, situată în sud-vestul Japoniei, în timp ce taifunul Maysak se năpustea asupra Peninsulei Coreea.

Unele dintre zonele cele mai afectate joi întocmeau încă bilanţul pagubelor după taifunul Bavi de săptămâna trecută, acesta fiind unul dintre cele mai umede anotimpuri musonice consemnate în această zonă.

În unele zone din insula turistică Jeju din Coreea de Sud au fost înregistrate cantităţi de precipitaţii de peste 1.000 mm începând de marţi, conform agenţiei de meteorologie.

Citește și: Parlamentul bulgar dă undă verde pentru schimbarea Constituţiei! Sofia s-a transformat în câmp de bătălie între protestatari şi forţele de ordine

Coreea de Nord a fost lovită de taifunul Bavi şi, pentru a doua săptămână consecutiv, televiziunea de stat a prezentat rare relatări în direct despre valurile mari şi inundaţiile din mai multe zone, inclusiv din oraşul costier Wonsan. În aceste relatări au fost prezentate un pod avariat şi terenuri agricole inundate, în timp ce o furgonetă cu difuzoare difuza avertismente locuitorilor. Mai târziu în aceaşi zi, televiziunea de stat a relatat că avertizarea de taifun a fost ridicată, fără a oferi date despre eventuale victime, notează Reuters.

Seria de furtuni este alimentată de ”apa extrem de caldă din Pacificul de Vest tropical”, a precizat NASA.

Tags: Amami OshimaBusanCoreea de NordCoreea de SudGulf Livestock 1HaishenJejuMaysakNASAtaifunWonsan
Categorii: Știrile zilei