X

Cele 13 minciuni despre război pe care Rusia vrea să le credem. „Colapsul este iminent“

Cele 13 minciuni despre război pe care Rusia vrea să le credem. „Colapsul este iminent“

La doi ani de la începerea războiului din Ucraina, specialiștii europeni în demontarea știrilor false ale propagandei ruse au identificat treisprezece mituri promovate intens de media pro-Kremlin și de „idioții” utili ai Moscovei, scrie adevarul.ro.

Citește și Mărturii de groază despre armata lui Putin din Ucraina. Soldații recrutați din pușcării își abuzează camarazii în timp ce comandanții stau în siguranță departe de front

Cu ocazia împlinirii a doi ani de război în Ucraina, EUvsDisinfo, portalul UE care se ocupă cu demontarea știrilor false pro-Kremlin, trece în revistă lista celor mai importante 13 mituri  propagate de dezinformarea rusă și explică de ce sunt acestea manipulări.

Războiul din teren a fost acompaniat de un război informațional feroce dus de instituțiile media ale Rusiei pentru a face Occidentul să renunțe la ajutorul trimis Ucrainei.

Cele 13 mituri pe care specialiștii europeni le-au demontat cu ocazia împlinirii a doi ani de război, sunt împărțite în trei grupuri:

1. Primul grup (miturile de la 1-4) caracterizează Ucraina și ucrainenii ca fiind malefici și anti-ruși.

2. Al doilea grup (miturile 5-9) consideră Occidentul ca inamicul implacabil, dar și ciudat de incompetent al Rusiei.

3. Al treilea grup (miturile 9-13) prezintă Rusia ca fiind mai bună decât Occidentul și Ucraina la un loc. Potrivit Kremlinului, Rusia este mai bună – mai puternică, mai legitimă și înarmată cu arme mai bune. Naționaliștii ruși afirmă, de asemenea, că Rusia este superioară din punct de vedere moral pentru că Europa este pervertită.

Lista celor 13

Mitul 1: „Ucraina încearcă de ani de zile să comită genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă din Donbas, iar Rusia a intervenit doar pentru a-și proteja propriul popor. Ucraina desfășoară, de asemenea, operațiuni cu steag fals și organizează atrocități, apoi dă vina pe Rusia pentru acestea.“

Nu există nicio dovadă că cetățenii etnici, inclusiv etnicii ruși sau vorbitorii de limbă rusă, se confruntă cu persecuții din partea autorităților ucrainene din Donbas sau din altă parte din Ucraina, cu atât mai puțin existând pericolul de anihilare pe motive de naționalitate, etnie sau apartenență culturală”, arată specialiștii europeni.

Cele 13 minciuni despre război pe care Rusia vrea să le credem. „Colapsul este iminent“

În schimb, există foarte multe dovezi care leagă forțele militare rusești direct de crimele de război din Bucha, Irpin, Mariupol și alte locuri. Organizația Națiunilor Unite, la rândul său, a emis un raport care detaliază dovezi ale crimelor de război comise de autoritățile ruse, inclusiv tortura, violul și deportarea copiilor.

Mitul 2: „Ucraina pierde, conducerea sa este disperată, iar colapsul său militar este inevitabil. În plus, Ucraina este atât de disperată încât atacă infrastructura nucleară civilă și lucrează la o <bombă murdară>”.

„În 2023, contraofensiva Ucrainei a obținut doar câștiguri marginale. Cu toate acestea, de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022, Ucraina a preluat aproximativ jumătate din teritoriul ocupat inițial de Rusia în februarie 2022. Situația actuală a câmpului de luptă poate părea a fi un impas, și totuși Ucraina continuă să obțină victorii impresionante în Marea Neagră”, se arată în analiză.

Succesul Ucrainei de a opri invazia masivă, ilegală și neprovocată a Rusiei este de necontestat.

„Țara nu este aproape de a se prăbuși nici politic, nici militar, chiar dacă uneori sprijinul internațional pentru Ucraina nu este atât de oportun pe cât ar putea fi”, mai arată specialiștii europeni.

Cele 13 minciuni despre război pe care Rusia vrea să le credem. „Colapsul este iminent“

Nu există nicio dovadă care să susțină afirmațiile Rusiei conform cărora Kievul mobilizează copii, femei sau bătrâni pentru luptă în prima linie sau că președintele Volodimir Zelenski trimite intenționat trupe ucrainene la măcel.

„În orice caz, dovezile indică contrariul: că generalii ruși își trimit trupele, mulți recrutați din închisori în atacuri sinucigașe în care sunt „carne de tun””– arată sursa citată.

Mitul despre ambițiile nucleare ucrainene sau „bombele murdare” reprezintă pură ficțiune.

De fapt, Ucraina este o țară fără arme nucleare din 1994, când a semnat Memorandumul de la Budapesta. „Este una dintre puținele țări din lume care a renunțat la un arsenal nuclear, după ce a eliminat armele pe care le-a moștenit de la Uniunea Sovietică. Rusia, pe de altă parte, a neglijat în mod flagrant angajamentul pe care l-a luat atunci când a semnat tratatul care confirmă că va respecta independența, suveranitatea și granițele Ucrainei”, se arată în analiză.

 

Tags: Cele 13 minciuni despre război pe care Rusiavrea să le credem
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei