Cele 6 rațe șchioape de la summit-ul G7. De ce liderii din prezent ai Grupului sunt considerați slabi

Publicat:

Cele 6 rațe șchioape de la summit-ul G7. De ce liderii din prezent ai Grupului sunt considerați slabi

Întâlnirea din această săptămână a liderilor G7 din Italia seamănă mai degrabă cu Cina cea de Taină decât cu o demonstrație a puterii occidentale, scrie politico.eu.

În contextul în care războiul din Ucraina a intrat deja în al treilea an, în care partidele de extremă dreapta iau cu asalt centrele de putere din Europa și în care Orientul Mijlociu este în flăcări, lumea democratică are nevoie urgentă de o conducere puternică din partea G7, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Summitul G7 din stațiunea de coastă din sudul Italiei, Borgo Egnazia, prezintă, probabil, cea mai slabă adunare de lideri pe care grupul a adunat-o în ultimii ani. Cei mai mulți dintre participanți sunt distrași de alegeri sau de crize interne, obosiți de anii de mandat sau se agață cu disperare de putere.

Emmanuel Macron, din Franța, și Rishi Sunak, din Marea Britanie, se luptă în campanii electorale anticipate, pe care le-au declanșat în ultimele eforturi de a-și schimba situația.

Olaf Scholz, din Germania, a fost umilit de naționaliștii de extremă dreapta în alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul săptămânii trecute și ar putea fi el însuși răsturnat în curând.

Justin Trudeau, prim-ministru timp de nouă ani în Canada, a vorbit deschis despre renunțarea la slujba sa “nebună”.

Japonezul Fumio Kishida suportă cele mai scăzute ratinguri personale înainte de o competiție pentru conducerea țării, care va avea loc în cursul acestui an.

Și mai este și Joe Biden.

Fiul președintelui american, Hunter, în vârstă de 81 de ani, a fost găsit marți vinovat de acuzații privind posesia ilegală de arme de foc, cu doar două săptămâni înainte de prima dezbatere crucială a tatălui său cu un Donald Trump în revenire, într-o campanie prezidențială pe care democratul riscă să o piardă.

“Cu excepția lui Meloni, liderii de la summitul G7 sunt toți destul de slabi”, a declarat Ivo Daalder, care a fost ambasador al SUA la NATO în timpul fostului președinte Barack Obama. “Trudeau probabil că nu va câștiga următoarele alegeri. Biden are o cursă electorală dificilă. Scholz este slăbit. Macron este slăbit. Sunak este un “om mort care merge”, iar Kishida are și el probleme serioase acasă”.

Meloni, fan Tolkien

Pe de altă parte, italianca Giorgia Meloni pare de neoprit.

La doi ani după ce a ajuns la putere în calitate de lider al partidului de extremă dreapta Frații Italiei, această fană a lui Tolkien, luptătoare și populară, dintr-un cartier de muncitori din Roma, a crescut cota partidului său în alegerile europene de duminică. Ea este acum pregătită să joace un rol esențial în modelarea viitoarei direcții a politicii UE la Bruxelles.

Dar Meloni nu conduce o superputere. Pe scena internațională, Italia, a noua economie a lumii, nu poate face prea multe.

Timp de luni de zile, sub conducerea Italiei, oficialii europeni și americani au încercat să-și rezolve divergențele pentru a anunța un plan al G7 de a folosi activele rusești înghețate în băncile occidentale pentru a acorda un împrumut uriaș Ucrainei.

Meloni a folosit summitul pentru a promova interesele Italiei. De asemenea, ea urmează să se angajeze în discuții cu liderii UE cu privire la cine ar trebui să primească posturile de conducere ale blocului, inclusiv posibila renumire a Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene. Pentru a-și asigura un al doilea mandat, von der Leyen are nevoie atât de sprijinul liderilor UE, precum Meloni, cât și de o majoritate în Parlamentul nou ales.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

“Am apărut ca fiind guvernul cel mai întărit, mergând împotriva tendinței”, a declarat Meloni luni la radio RTL. “Dintre guvernele marilor țări europene, suntem cu siguranță cei mai puternici. Nu intenționez să folosesc acest rezultat pentru mine, ci să folosesc fiecare vot pentru centrul-dreapta pentru a obține rezultate pentru italieni. ” a spus ea.

Ordinea de zi pe care Meloni a stabilit-o pentru summit se desprinde din interesele strategice ale Italiei – inclusiv Africa, migrația și Mediterana. Guvernul său urmărește să valorifice investițiile în infrastructura africană pentru a reduce atractivitatea migrației în masă către Europa, în timp ce echipa sa dorește, de asemenea, să încheie acorduri cu țările africane pentru a bloca migrația.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO Cristina Gherasimov, negociatorul șef: Astăzi încep negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană

VIDEO Cristina Gherasimov, negociatorul șef: Astăzi încep negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană Cristina Gherasimov, negociatorul șef din partea Moldovei, a transmis un mesaj de...

Coloana oficială a lui Orban a fost implicată într-un accident grav în Germania: Un poliţist a murit!

Coloana oficială a lui Orban a fost implicată într-un accident grav în Germania: Un poliţist a murit! Un poliţist german pe motocicletă a murit şi...

Un copil de 3 ani a fost lovit de un taximetrist la Durlești

Un copil de 3 ani a fost lovit de un taximetrist la Durlești În această seară, polițiștii capitalei au fost sesizați cu privire la producerea...

Moldova şi Ucraina încep negocierile de aderare cu UE

Moldova şi Ucraina încep negocierile de aderare cu UE Uniunea Europeană, pe de o parte, şi Ucraina şi Republica Moldova, pe de altă parte, lansează...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.