Cele două Corei conectează un drum la frontieră, în vederea unor operaţiuni comune de căutare a rămăşiţelor victimelor Războiului Coreei

Publicat:

Cele două Corei şi-au conectat un drum la frontieră – pentru prima oară în ultimii 14 ani -, ultimul dintr-o serie de gesturi de reconciliere între cei doi vecini, a anunţat joi Ministerul sud-coreean al Apărării, relatează AFP, potrivit News.ro .

Drumul – pământ bătătorit – nu iese din Zona Demilitarizată (DMZ) ce împarte peninsula. El va servi, anul viitor, la operaţiuni comune de căutare a rămăşiţelor victimelor Războiului Coreei (1950-1953).


Citește și : Britanicii importă un stoc suplimentar de vinuri înainte de Brexit

Cele două ţări au construit, fiecare în parte, câte o porţiune a acestui drum, în regiunea Cheorwon, situată aproximativ la jumătatea distanţei între cele două Corei, în DMZ.

Este vorba despre unul dintre angajamentele pe care şi le-au asumat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în cel de-al treilea summit al lor, la Phenian, în septembrie.

Cele două Corei au hotărât totodată să demoleze buncărele din satul de frontieră Panmunjom şi să-l transforme într-un loc fără armament.

Moon Jae-in este un vechi susţinător al unui dialog cu Nordul înarmat cu arma nucleară.

Abordarea sa este tot mai divergentă faţă de cea a Statelor Unite, care cer o ”denuclearizare” totală înaintea oricărei ridicări de sancţiuni impuse Phenianului.

În pofida numelui său, Zona Demilitarizată este una dintre frontierele cele mai militarizate din lume, înţesată de câmpuri de mine antipersonal şi de sârmă ghimpată.

În fotografii distribuite de Ministerul sud-coreean al Apărării, apar un militar sud-coreean şi unul nord-coreean participând la lucrări ”recente”, în timp ce-şi strâng mâna, sub privirile camarazilor.

”Este istoric de important pentru Nord şi Sud să deschidă o nouă trecere şi să efectueze împreună operaţiuni de căutare a rămăşiţelor morţilor în război, în teatrul celor mai dure lupte”, subliniază ministerul.

Citește și : Mogherini: Momentan nu a fost finalizată o anchetă transparentă și credibilă în cazul Khashoggi

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat, săptămâna aceasta, că ţara sa vrea ”să se asigure că pacea în peninsulă şi denuclearizarea Coreei de Nord nu rămân în urma intensificării relaţiilor bilaterale între cele două Corei”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un producător japonez de jucării a creat cel mai mic cub Rubik din lume

Un producător japonez de jucării a creat cel mai mic cub Rubik din lume Producătorul japonez de jucării MegaHouse a prezentat un cub Rubik în...

VIDEO – Netanyahu, către liderii occidentali: ‘Ar trebui să le fie ruşine’

VIDEO - Netanyahu, către liderii occidentali: 'Ar trebui să le fie ruşine' Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a criticat sâmbătă pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi...

Cel puţin un mort şi zece răniţi într-un atac în oraşul israelian Beer-Sheva

Cel puţin un mort şi zece răniţi într-un atac în oraşul israelian Beer-Sheva Cel puţin o femeie a murit într-un atac, cu armă de foc...

„Străini în autonomia lor”: cum sunt reprimate în Găgăuzia persoanele care îl contrazic pe Șor

În Găgăuzia, funcționarii sunt destituiți din funcții dacă îi critică pe Ilan Șor sau pe bașcana Evghenia Guțul Cei care au decis să nu se...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.