X

Cele două partide irlandeze de centru-dreapta şi ecologiştii au ajuns la un acord asupra unui guvern de coaliţie

Cele două partide irlandeze de centru-dreapta, Fine Gael şi Fianna Fail, şi Partidul Verde au ajuns luni la un acord pentru formarea unui guvern de coaliţie, la patru luni după alegerile legislative care au divizat peisajul politic din Republica Irlanda, informează AFP, scrie agerpres.

“Liderii partidelor Fianna Fail, Fine Gael şi Verzilor au aprobat proiectul de program pentru guvern şi acesta va fi publicat mai târziu în această după-amiază”, a anunţat Fianna Fail într-un comunicat.

Citește și : CEDO analizează trei cazuri legate de independența Curții Supreme din Polonia

Premierul Leo Varadkar asigură interimatul în funcţia de şef al guvernului după alegerile din 8 februarie, când partidul său, Fine Gael, a înregistrat un rezultat mai slab decât ceilalţi concurenţi.

Fianna Fail s-a plasat în frunte câştigând 38 din cele 160 de locuri în Dail, camera inferioară a parlamentului irlandez, în faţa Sinn Fein (37 de parlamentari) şi Fine Gael (35).

Sinn Fein, considerat odată vitrina politică a IRA, grup paramilitar opus prezenţei britanice în Irlanda de Nord, a provocat senzaţie realizând un progres istoric, într-o ţară unde viaţa politică este dominată de un secol de cele două mari partide centriste. Sinn Fein a fost plasat în frunte de 24,5% dintre alegători, înaintea celor două mari partide centriste, dar pentru că a prezentat insuficienţi candidaţi – doar 42 de candidaţi, adică cu aproximativ jumătate mai puţin decât Fianna Fail şi Fine Gael – s-a plasat pe locul al doilea, lăsând cele două partide centriste fără suficiente locuri pentru un guvern majoritar.

Eforturile iniţiale pentru formarea unui guvern au eşuat după ce Fianna Fail şi Fine Gael a exclus orice coaliţie cu Sinn Fein, ale cărui obiective include o Irlanda unită, scrie DPA.

Primul ministru Leo Varadkar din partea Fine Gael şi liderul Fianna Fail, Micheal Martin, au început negocierile cu Partidul Verde în martie, în încercarea de a pune capăt impasului post-electoral.

Leo Varadkar a explicat la postul public de televiziune RTE că va fi o conducere “prin rotaţie” a guvernului şi că s-a convenit un calendar în acest sens. Micheal Martin, liderul partidului Fianna Fail, ar urma să devină primul şef de guvern.

“La asta mă aştept eu”, a declarat la RTE negociatorul din partea Fianna Fail, Michael McGrath. Însă orice acord va trebui să fie aprobat de membrii partidului înainte ca un nou guvern să poată fi format.

Citește și : Trump se întâlnește cu 19.000 de oameni într-o arenă ÎNCHISĂ din Oklahoma

Cele două formaţiuni centriste aveau nevoie de susţinerea a 12 deputaţi din partea ecologiştilor pentru a atinge pragul de 80 de mandate necesare pentru formarea unei majorităţi parlamentare.

Potrivit cotidianului The Irish Times, mai multe concesii le-au fost făcute verzilor, printre care măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi investiţii importante în transporturi durabile.

După alegerile legislative din 2016 a fost nevoie de 70 de zile pentru a forma un guvern de coaliţie între Fine Gael şi Fianna Fail.

Tags: acordFianna FailFine GaelguvernPartidul VerdeRepublica Irlanda
Categorii: Diaspora