X

Cele mai importante sindicate franceze denunţă violenţele din timpul protestelor

Şapte sindicate din Franţa au denunţat joi ‘orice formă de violenţă în exprimarea revendicărilor’ de către ‘vestele galbene’, a doua zi după cererea adresată de preşedintele Emmanuel Macron partidelor politice, dar şi partenerilor sociali ‘de a lansa un apel clar şi explicit la calm’, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

‘Dialogul şi ascultarea (celuilalt) trebuie să-şi regăsească locul în ţara noastră’, subliniază CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa şi FSU după o întâlnire a liderilor lor la sediul CFDT, adăugând că ‘organizaţiile lor denunţă orice formă de violenţă în exprimarea revendicărilor’.

Citeşte şi: Două avioane ale armatei americane s-au ciocnit pe coasta Japoniei

‘Astăzi, într-un climat extrem de degradat, mobilizarea vestelor galbene a permis exprimarea unei furii legitime. Guvernul a deschis cu multă întârziere uşa dialogului’, consideră liderii celor şapte sindicate în declaraţia adoptată la finalul reuniunii lor.

Teme precum puterea de cumpărare, salariile, chestiuni legate de locuinţe, transporturi, accesul la serviciile publice, fiscalitatea ‘trebuie să-şi găsească în cele din urmă rezolvări concrete, creând condiţiile sociale pentru o tranziţie ecologică eficientă pentru că aşa este corect’.

Citeşte şi: Un cutremur puternic a lovit paradisul indonezian

Cele şapte sindicate cer ‘guvernului să garanteze în cele din urmă negocierile reale’.

Protestele ‘vestelor galbene’ de sâmbăta trecută au degenerat în violenţe fără precedent la Paris, unde manifestanţii au devastat centrul capitalei franceze.

Premierul francez, Edouard Philippe, a anunţat marţi suspendarea, pentru şase luni, a trei măsuri fiscale care urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019, printre care şi o taxă la carburanţi, aflată la originea protestelor “vestelor galbene”.

Tags: CFDTCFE-CGCCFTCCGTEdouard PhilippeEmmanuel MacronFOfrantaFSUprotestesindicateUnsavestele galbene
Categorii: Diaspora