Cele mai proaste alimente pentru creier, care pot afecta memoria și concentrarea

Publicat:

Cele mai proaste alimente pentru creier, care pot afecta memoria și concentrarea

Alimentele pe care le consumăm au un impact major asupra creierului, influențând performanțele cognitive și starea emoțională. Dr. Uma Naidoo, specialist în psihiatrie și nutriție la Harvard Medical School, subliniază că schimbările alimentare pot duce la îmbunătățiri semnificative ale dispoziției și sănătății mentale. O dietă echilibrată și nutritivă poate contribui la prevenirea și gestionarea tulburărilor mentale și neurodegenerative.

Studiile arată că alimentele bogate în nutrienți esențiali, cum ar fi verdețurile, fructele și legumele colorate, peștele, nucile, fasolea și semințele, joacă un rol important în menținerea sănătății creierului. Aceste alimente conțin vitamine, minerale, antioxidanți și acizi grași omega-3, care protejează celulele nervoase și susțin funcțiile cognitive. De exemplu, acizii grași omega-3, care se găsesc în pește și semințele de in, sunt recunoscuți datorită proprietățile lor antiinflamatorii și capacității de a îmbunătăți memoria și concentrarea, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În schimb, alimentele procesate, bogate în zaharuri adăugate, îndulcitori artificiali și grăsimi hidrogenate, pot avea efecte negative asupra creierului. Consumul regulat al acestora poate provoca inflamații cerebrale, reduce neuroplasticitatea – capacitatea creierului de a forma și reorganiza conexiunile sinaptice – și crește riscul de boli neurodegenerative precum Alzheimer și demența. De exemplu, zaharurile rafinate pot provoca creșteri bruște ale glicemiei, urmate de scăderi abrupte, afectând astfel concentrarea și dispoziția.

Iată o listă cu alimente de evitat dacă vrei să-ți menții memoria și concentrarea. Desigur, este dificil să le elimini complet, așa că moderația este esențială.

1. Alimentele preparate cu uleiuri procesate

Uleiurile foarte procesate sunt adesea extrase din soia, porumb, rapiță, floarea-soarelui și șofrănel și conțin o cantitate semnificativă de acizi grași omega-6. Consumul excesiv de omega-6 poate stimula organismul să producă substanțe chimice care pot declanșa inflamații în creier, potrivit studiilor.

Pentru a găti legumele sau pentru a prăji pește și carne, dr. Uma Naidoo recomandă utilizarea uleiului de măsline, cocos sau avocado.

2. Alimentele cu zaharuri adăugate

Creierul utilizează glucoza ca sursă principală de energie pentru a susține activitățile celulare. Cu toate acestea, o dietă bogată în zahăr poate duce la acumularea excesivă de glucoză în creier. Acest lucru poate afecta memoria și poate reduce plasticitatea hipocampului, regiunea creierului responsabilă cu controlul memoriei.

Este important să ținem cont că multe alimente sărate conțin zaharuri adăugate ascunse, cum ar fi sosurile pentru paste din comerț, ketchup-ul, dressing-urile pentru salate și chiar supele la conservă.

3. Alimentele procesate

O dietă bogată în alimente ultra-procesate poate contribui la scurtarea telomerilor, structuri situate la capetele cromozomilor, care protejează ADN-ul și sunt importante pentru stabilitatea genetică a celulelor. Astfel, telomerii mai scurți pot indica o deteriorare a integrității genetice și pot fi asociati cu un proces accelerat de îmbătrânire celulară și un risc crescut de boli cronice.

Conform unui studiu din 2022, consumul crescut de alimente ultra-procesate, precum produsele de patiserie și băuturile carbogazoase, a fost asociat cu o prevalență mai mare a depresiei în rândul participanților.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Roger Waters lucrează la un nou album şi respinge o posibilă reuniune a formaţiei Pink Floyd

Roger Waters lucrează la un nou album şi respinge o posibilă reuniune a formaţiei Pink Floyd Muzicianul britanic a respins ideea unei posibile reuniuni a...

Instanța supremă din Japonia consideră că sterilizarea forțată este neconstituțională

Instanța supremă din Japonia consideră că sterilizarea forțată este neconstituțională Instanța supremă din Japonia a decis că sterilizarea forțată este neconstituțională. Decizia a fost anunțată...

‘Beetlejuice Beetlejuice’ va deschise Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2024

'Beetlejuice Beetlejuice' va deschise Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2024 "Beetlejuice Beetlejuice", mult aşteptata continuare a comediei horror cu accente fantasy a regizorului...

Șase hoteluri din New York oferă transferuri gratuite de la aeroport cu elicopterul

Șase hoteluri din New York oferă transferuri gratuite de la aeroport cu elicopterul Șase hoteluri din New York oferă transferuri gratuite cu elicopterul de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.