X

Cele mai spectaculoase ținute de la Cannes 2024. Ce au îmbrăcat vedetele la ceremonia de deschidere

Cele mai spectaculoase ținute de la Cannes 2024. Ce au îmbrăcat vedetele la ceremonia de deschidere

În perioada 14 – 25 mai 2024 are loc ediţia cu numărul 77 a Festivalului de Film de la Cannes. Juriul competiţiei principale este prezidat de regizoarea şi actriţa americană Greta Gerwig, iar ceremoniile de deschidere şi de închidere vor fi găzduite de actriţa franceză Camille Cottin, potrivit festival-cannes.com. La ceremonia de deschidere, vedetele au strălucit la propriu pe covorul roșu:

Afişul oficial al evenimentului înfăţişează un instantaneu din pelicula japoneză “Rhapsody in August” (1991), regizată de Akira Kurosawa. În deschiderea evenimentului, este proiectat lungmetrajul “Le deuxieme acte”, o comedie a regizorului francez Quentin Dupieux, cu Lea Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel şi Raphael Quenard în distribuţie.

Lungmetrajul este programat în afara competiţiei oficiale şi va fi lansat în aceeaşi zi în cinematografele din Franţa. De-a lungul festivalului, vor fi acordate trei Premii Palme d’Or onorifice. Primul îi va reveni actriţei americane Meryl Strip, în timpul ceremoniei de deschidere. Studioul japonez de animaţie Studio Ghibli, creatorul personajului Totoro şi al unor titluri precum “Porco Rosso”, “Princess Mononoke”, “Spirited Away” sau “My Neighbor Totoro”, va primi, la rândul său, un Palme d’Or onorific. În cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, cineastul american George Lucas, creatorul francizei “Star Wars”, va deveni cel de-al treilea laureat al Premiului Palme d’Or onorific din cadrul ediţiei 2024 a Festivalului de la Cannes.

În competiţia principală se întrec 22 de pelicule, conform festival-cannes.com. România este reprezentată de filmul “Trei kilometri până la capătul lumii”, regizată de Emanuel Pârvu, cel care a semnat şi scenariul, alături de Miruna Berescu. Filmările s-au desfăşurat între septembrie şi octombrie 2023, în Delta Dunării. Din distribuţie fac parte Ciprian Chiujdea, Laura Vasiliu, Bogdan Dumitrache, Ingrid Micu-Berescu, Valeriu Andriuţă şi Adrian Titieni. Premiera filmului are loc în ziua de 17 mai 2024.

Printre filmele selectate în competiţia principală se numără “The Apprentice”, peliculă regizată de cineastul iraniano-danez Ali Abbasi. Lungmetrajul prezintă cariera de magnat imobiliar din anii 1970 şi 1980 a afaceristului şi politicianului american Donald Trump. În rolul protagonistului joacă actorul româno-american Sebastian Stan, remarcat în seriale TV precum “Kings” şi “Once Upon a Time”, dar şi în filme Marvel din seria “Avengers”. Documentarul “Nasty”, regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu şi Tudor D. Popescu, ce abordează viaţa şi cariera marelui tenismen român Ilie Năstase, va fi prezentat în cadrul secţiunii Proiecţii Speciale.

Printre noutăţile aduse de ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, se numără lansarea unei competiţii dedicată creaţiilor bazate pe realitatea virtuală (VR), în dorinţa de a pune “în valoare această nouă generaţie de artişti internaţionali care inventează şi dezvoltă noi experienţe narative, care se despart de cadrul bidimensional al ecranului cinematografic”, potrivit unui comunicat al organizatorilor. În cadrul acestei noi competiţii, denumită “imersivă”, va rula pelicula “Human Violins: Prelude (multi-user version)”, regizată de Ioana Mischie, o coproducţie Franţa-România. Potrivit site-ului festivalului, filmul este o experienţă VR extinsă, inspirată de o poveste adevărată, care ne invită să reflectăm asupra modului în care putem păstra cea mai creativă dintre moştenirile umane de-a lungul generaţiilor.

Precedenta ediţie a Festivalului de Film de la Cannes s-a desfăşurat între 16 şi 27 mai 2023. Juriul competiţiei oficiale a fost prezidat de regizorul suedez Ruben Ostlund. Lungmetrajul “Anatomie d’une chute”, regizat de cineasta franceză Justine Triet, a câştigat trofeul Palme d’Or. Justine Triet a devenit cea de-a treia regizoare laureată a prestigiosului premiu, după Jane Campion în 1993 şi Julia Ducournau în 2021.

 

Tags: Cele mai spectaculoase ținutede la Cannes 2024
Monden