‘Cele mai vechi podoabe din lume’ au fost descoperite în Maroc

Publicat:

Podoabe cu o vechime estimată la 142.000-150.000 de ani, considerate aşadar a fi “cele mai vechi din lume”, au fost descoperite în Maroc, nu departe de staţiunea balneară Essaouira, au anunţat joi oficiali guvernamentali şi paleontologi, potrivit AFP, scrie agerpres.   

Cercetătorii au prezentat mai multe coliere şi brăţări realizate din mici scoici găurite în centru şi colorate în ocru roşu, descoperite în urmă cu câteva săptămâni în peştera Bizmoune, de lângă Essaouira (sud-vest).


Citește și : Două landuri din Austria cer un lockdown naţional

“Sunt cele mai vechi obiecte de podoabă din lume, având o vechime estimată la 142.000-150.000 de ani”, a declarat cercetătorul marocan Abdeljalil Bouzouggar, profesor la Institutul Naţional de Ştiinţe ale Arheologiei şi Patrimoniului (INSAP).

Descoperirea a fost făcută de o echipă internaţională formată de specialişti de la INSAP din Rabat, Universitatea din Arizona (Tucson, Statele Unite) şi Laboratorul mediteraneean de preistorie Europa Africa (CNRS şi Universitatea Aix-Marseille, din sudul Franţei).

Este o “descoperire majoră pentru Maroc şi pentru umanitate”, a declarat ministrul marocan al Culturii, Mohamed Mehdi Bensaid, subliniind că aceasta ne oferă informaţii despre “primele civilizaţii care ne-au lăsat o moştenire descoperită astăzi”.

În total, cercetătorii au identificat aproximativ treizeci de scoici, care ar fi putut fi purtate sub formă de coliere, brăţări sau cercei.

Sunt “cele mai vechi (podoabe) cunoscute din lume”, a explicat Bouzouggar, subliniind că scoicile ar fi putut servi şi ca mijloc de comunicare.

“A fost prima dată când oamenii şi-au folosit corpul ca mediu, fie pentru a comunica între ei, fie cu membrii altor grupuri, aflaţi mai departe de locul lor de origine”, explică el.

Citește și : La ordinul lui Putin, Rusia evacuează 380 de persoane din Afganistan

Potrivit cercetătorului, aceşti oameni au mers să adune scoici de pe plaje. “Există o mulţime de specii de scoici, dar s-au dus să caute aceeaşi specie aici, în Maroc, în Algeria, într-un sit cu o vechime de 35.000 de ani, în Africa de Sud, într-un sit cu o vechime de 75.000 de ani sau în Israel, într-un sit cu o vechime de 135.000 de ani”, a precizat el.

În opinia sa, aceasta “înseamnă că oamenii respectivi au împărtăşit ceva unii altora. Poate a apărut un limbaj”, sugerează el.

“Sunt obiecte simbolice, iar simbolurile pot fi transmise doar printr-un limbaj”, a subliniat cercetătorul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.