X

O celebră actriţă sud-coreeană, răpită de regimul Kim Jong Il, a încetat din viaţă

O actriţă din Coreea de Sud, răpită de agenţii nord-coreeni la ordinul tatălui defunct al actualului lider de la Phenian, Kim Jong Un, şi constrânsă să joace în filme pentru regimul nord-coreean, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunţat familia acesteia, citată de AFP, potrivit agerpres.

Choi Eun-hee era una dintre vedetele cinematografului sud-coreean înainte de a fi răpită de spioni nord-coreeni la Hong Kong în 1978, la cererea lui Kim Jong Il, un cinefil pasionat.

Citeşte şi: Donald Trump mai pierde un om-cheie la Casa Albă

Potrivit presei, actriţa se afla în vizită în colonia britanică retrocedată de atunci Chinei pentru a se întâlni cu un potenţial investitor pentru şcoala sa artistică. Ghidul său a atras-o pe o barcă de unde a fost transferată pe o navă de marfă cu destinaţia Coreea de Nord.

La scurt timp după aceea, soţul ei, faimosul regizor Shin Sang-ok, a ajuns de asemenea în Coreea de Nord în circumstanţe care rămân misterioase.

Cuplul a rămas captiv timp de opt ani, filmând împreună numeroase producţii la ordinele lui Kim Jong Il. Cu toate acestea, cei doi au putut călători frecvent în străinătate pentru a filma sau a participa la festivaluri de film, întotdeauna sub supravegherea vigilentă a agenţilor nord-coreeni.

Vezi şi: O prostituată de lux, care ameninţa cu dezvăluiri explozive, este judecată în Thailanda

Choi a fost desemnată cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova în 1985 pentru rolul său din filmul “Salt”, o peliculă despre coreenii care au luptat împotriva colonizatorului japonez între 1910 şi 1945.

Cuplul, divorţat în 1976, s-a recăsătorit în timpul unei călătorii în Ungaria, la cererea lui Kim.

După participarea la Berlinală, în 1986, cele două vedete au reuşit o evadare spectaculoasă cu ajutorul Ambasadei SUA la Viena. Cuplul a rămas în Statele Unite peste zece ani, revenind în Coreea de Sud doar în 1999.

Vezi şi: Armata siriană a doborât mai multe rachete ce au vizat provincia Homs – VIDEO

Shin a murit în 2006.

Potrivit AFP, viaţa celor doi a inspirat mai multe cărţi şi filme.

În 2011, Choi a explicat într-un interviu că deşi Kim Jong Il i-a respectat ca artişti, nu îi va putea ierta niciodată “răpirea scandaloasă”.

Coreea de Nord a răpit sute de sud-coreeni în deceniile care au urmat războiului coreean, aminteşte AFP.

Tags: Choi Eun-heeCoreea de NordCoreea de Sudhong kongKim Jong UnKim Jong-IlPhenianShin Sang-ok
Categorii: Știrile zilei