Celebră jurnalistă disidentă vietnameză condamnată la nouă ani de închisoare pentru activităţi împotriva statului

Publicat:

Un tribunal din Hanoi a condamnat marţi o celebră jurnalistă disidentă vietnameză la nouă ani de închisoare pentru activităţi împotriva statului, în primul rând de propagandă, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Pham Doan Trang, în vârstă de 43 de ani, arestată în octombrie 2020 în oraşul Ho Shi Min, a compărut marţi în justiţie într-un proces de o zi a cărui desfăşurare a putut fi urmărită de jurnalişti şi diplomaţi prin videolink, în pofida deselor întreruperi ale semnalului audio.


Citește și : Rezoluţia privind statul de drept în Slovenia este un document politic

În cursul şedinţei, Trang, care şchioapătă de când a fost rănită la picior, acum şase ani, la dispersarea de către poliţie a unei manifestaţii ecologiste, a explicat că a fost arestată de 25 de ori începând din 2015 şi a fost “terorizată” de forţele de securitate.

Potrivit judecătorului Chu Phuong Ngoc, ziarista a “avut un comportament periculos pentru societate, cu intenţia de a încălca regimul socialist” şi în consecinţă trebuie “serios pedepsită”.

Pham Doan Trang, militantă pentru libertatea presei şi drepturile omului, creează de multă vreme probleme autorităţilor, abordând numeroase subiecte controversate, de la acapararea de terenuri până la violenţele poliţiei. În 2016, ea a scris despre cea mai gravă catastrofă ecologică survenită în Vietnam, o deversare de substanţe toxice care a provocat moartea a tone de peşti. În acelaşi an, a fost arestată în timp ce se ducea la o întâlnire la Hanoi cu preşedintele american de atunci, Barack Obama, care o invitase, iar în 2017 a fost din nou reţinută după o întâlnire cu o delegaţie a UE.

Jurnalista vietnameză povesteşte despre această hărţuire continuă la care a fost supusă în toţi aceşti ani în cartea “Politicile unui stat poliţienesc”.

Citește și : Rata natalităţii SE PRĂBUŞEŞTE în Italia! Este cea mai mică din ultimii 160 de ani

Ming Yu Hah, directoare regională adjunctă pentru campanii a Amnesty International, a afirmat marţi că tratamentul aplicat lui Pham Doan Trang este “în mod brutal emblematic pentru reprimarea de către autorităţile vietnameze a militanţilor paşnici pentru drepturile omului”. Responsabila AI a cerut eliberarea ei imediată, precum şi a tuturor militanţilor pentru drepturile omului “deţinuţi în mod injust în Vietnam”.

Înainte de procesul ziaristei, organizaţia Human Rights Watch a indicat că cel puţin 146 de oameni se află în închisoare în Vietnam pentru exercitarea unor drepturi fundamentale. Alţi doi militanţi urmează să fie judecaţi săptămâna aceasta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 5 octombrie 2024 

Horoscop 5 octombrie 2024  Astrologii au veşti bune şi întrevăd surprize frumoase pentru unii nativi ai zodiacului, potrivit stiripesurse. Horoscop 5 octombrie 2024 Berbec Berbecii sunt...

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.