Celebrul ceas astronomic din Praga a fost oprit

Publicat:

Celebrul ceas astronomic de la începutul secolului al XV-lea, una dintre principalele atracţii ale oraşului vechi din Praga, a fost oprit luni timp de jumătate de an pentru lucrări de restaurare menite să-l “salveze pentru generaţiile viitoare”, după cum a indicat primăria oraşului, citată de AFP, potrivit agerpres. 

“Ceasul din oraşul vechi este unul dintre simbolurile oraşului Praga, iar restaurarea lui este o decizie necesară şi responsabilă”, a declarat într-un comunicat Jan Wolf, consilierul municipal pentru cultură.


Citeşte şi: Mii de oameni au rămas blocaţi în maşini din cauza ninsorilor care au afectat centrul Spaniei

Ceasul va fi complet demontat în zilele următoare şi apoi transportat într-un atelier de restaurare, potrivit acestuia.

Cu un mecanism complicat şi surprinzător de precis până în prezent, orologiul de pe faţada vechii primării din Praga atrage la fiecare oră numeroase grupuri de turişti, prin defilarea unor figurine reprezentând cei 12 apostoli, în două mici ferestre situate deasupra unui astrolab sofisticat care arată mişcările astrelor între semnele zodiacului.

Condusă de un schelet, reprezentând Moartea, care ţine în mână funia unui clopot, parada apostolilor se termină după un minut cu cucurigul unei figurine aurite reprezentând un cocoş care îşi agită aripile.

Realizat înainte de naşterea lui Nicolas Copernic, ceasul, cu circa trei sferturi dintre piese originale, a fost proiectat pornind de la ipoteza că Pământul este centrul universului.

Citeşte şi: Peste de 100 de copii ai teroriştilor din ISIS sunt aşteptaţi să se întoarcă în Germania

O legendă veche spune că edilii din Praga l-au orbit pe ceasornicarul care a realizat această capodoperă, pentru a-l împiedica să construiască în altă parte un mecanism atât de sofisticat.

Pentru a nu-i dezamăgi prea tare pe turiştii care vizitează oraşul – care atrage anual circa 7 milioane de utilizatori – municipalitatea ia în calcul instalarea unui ecran uriaş care va prezenta spectacolul oferit de figurinele ceasului, a indicat Wolf.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.