Celebrul filantrop turc Osman Kavala a fost arestat la Istanbul; Parisul şi-a exprimat ‘preocuparea’

Publicat:

Celebrul om de afaceri şi filantrop turc Osman Kavala a fost arestat miercuri de poliţia din Istanbul, măsură ce suscită un nou val de preocupare în legătură cu situaţia drepturilor omului sub preşedinţia lui Recep Tayyip Erdogan, relatează joi AFP şi Reuters. 

Potrivit avocatului său Ferat Cagil, Kavala a fost interpelat miercuri, la coborârea sa din avion pe aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul de către poliţişti, care l-au dus la sediul secţiei de antiterorism. Avocatul a precizat că nu cunoaşte motivele pentru care a fost arestat clientul său, deoarece ”ancheta este secretă”.


Născut la Paris, Osman Kavala este cofondatorul unei dintre cele mai mari edituri turceşti, Iletisim Yayinlari. El este de asemenea preşedintele organizaţiei neguvernamentale Kültür Anadolu, care militează pentru surmontarea diferenţelor din cadrul societăţii turceşti prin intermediul culturii şi artelor.

Organizaţia s-a străduit de asemenea să creeze punţi de legătură între Turcia şi Armenia, ţări între care aproape că nu există relaţii, din cauza diferendului dintre ele în legătură cu problema genocidului comis împotriva armenilor în timpul Imperiului Otoman în Primul Război Mondial. Turcia respinge termenul de genocid pentru masacrele din 1915-1917, afirmând că victime au fost, în timpul unui război civil, atât turci cât şi armeni.

Potrivit presei din Turcia, Kavala a fost arestat la întoarcerea sa din Gaziantep, oraş din sud-estul Turciei, unde s-a aflat pentru a discuta despre un proiect în parteneriat cu Institutul Goethe, un organism ce vizează promovarea limbii şi a culturii germane. Conform site-ului T24, citat de Reuters, în cazul lui Kavala a fost emis un ordin de reţinere pentru şapte zile. Poliţia a luat calculatoare de la sediul organizaţiei Kültür Anadolu.

Franţa şi-a exprimat joi ”preocuparea” în legătură cu arestarea lui Kavala şi a făcut apel la Ankara ”să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale”.

”Franţa, ca şi alte ţări europene, cooperează periodic cu Osman Kavala, care este un interlocutor constant al ambasadei noastre, şi va acorda o mare atenţie evoluţiilor în acest caz”, a declarat purtătoarea cuvânt a MAE francez, Agnes Romatet-Espagne. ”Respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, îndeosebi a libertăţii de expresie, este indispensabilă pentru exercitarea democraţiei. Ea reprezintă baza esenţială a angajamentelor europene şi internaţionale ale Turciei”, a subliniat dna Romatet-Espagne.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.