Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa

Publicat:

Centrala nucleară Zaporojie, care a suferit un incendiu la una dintre clădirile sale, stins de pompieri vineri la ora 06.20 (04.20 GMT) după ore de incertitudine, şi a fost ulterior preluată de armata rusă, este cea mai mare centrală nucleară din Europa şi una dintre cele mai mari din lume. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că nu s-a produs nicio scurgere radioactivă în urma incidentului, reactoarele nefiind afectate, relatează EFE, potrivit agerpres

Cum arată centrala nucleară Zaporojie


Dotată cu şase reactoare WWER-1000 şi o capacitate totală de 6.000 MW, ea este principalul furnizor de energie electrică în Ucraina, generând între 40 şi 42 de miliarde de kWh de energie electrică, ceea ce reprezintă o cincime din producţia anuală a ţării şi jumătate din producţia totală a celor patru centrale nucleare din Ucraina.

Citește și : Un senator american cere ASASINAREA lui Putin

Construcţia centralei, situată în zona de stepă a Ucrainei, pe malul lacului de acumulare Kahovka, a început în 1981 şi a fost realizată în etape. Între 1984 şi 1987, au fost puse în funcţiune patru unităţi de alimentare. Cea de-a cincea a început să funcţioneze în 1989, iar cea de-a şasea în 1995, după ridicarea moratoriului privind construcţia de instalaţii nucleare în Ucraina, potrivit informaţiilor de pe site-ul centralei.

În 2000, centrala nucleară Zaporojie a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune trei centrale nucleare din lume, care îndeplineşte pe deplin cerinţele AIEA.

Aceasta a fost prima dintre centralele ucrainene care a avut o instalaţie de depozitare uscată pentru combustibilul uzat. Are 80 de containere, deşi este proiectată pentru 380 de containere, capabile să stocheze ansambluri de combustibil iradiat pe toată durata de viaţă a centralei. Centrala are un sistem de monitorizare care acoperă o rază de 30 de kilometri.

Patru centrale nucleare în Ucraina

Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Ucraina are patru centrale nucleare, situate la Rovno, în nord-vest, Hmelniţki şi Zaporojie, ambele în sud-estul ţării, şi o alta numită Ucraina de Sud.

În total, acestea au 15 reactoare cu o capacitate de producţie de 13.835 de megawaţi. Centrala Rovno are 4 reactoare nucleare, Zaporojie – 6, Ucraina de Sud – 3 şi Hmelniţki – 2.

Ucraina extrage uraniu, dar nu dispune de tehnologii de îmbogăţire şi primeşte combustibil din Rusia pentru centralele sale atomice, care asigură mai mult de jumătate din producţia de electricitate a Ucrainei.

Programul nuclear ucrainean a început în anii 1950. În 1962, a fost creat Ministerul Energiei şi Electricităţii din Ucraina, pe atunci parte a Uniunii Sovietice, iar trei ani mai târziu a fost înfiinţat sistemul energetic unic al Ucrainei.

Amintirea Cernobîlului

În 1977 a intrat în funcţiune centrala de la Cernobîl, prima centrală atomică construită în Ucraina, iar în 1986 a provocat cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

La 26 aprilie 1986, explozia reactorului numărul patru de la centrala de la Cernobîl a declanşat un accident nuclear care a eliberat în atmosferă o radioactivitate echivalentă cu 100 – 500 de bombe atomice, precum cea care a lovit Hiroshima.

Potrivit estimărilor experţilor ucraineni, accidentul a provocat moartea a peste 100.000 de persoane.

Citește și : Dmitro Kuleba spune că soldaţii ruşi comit VIOLURI în oraşele cucerite

În 1994, Ucraina a aderat la Convenţia privind securitatea nucleară, iar un an mai târziu a fost adoptată legea privind utilizarea energiei nucleare şi securitatea radiologică, care a fost ratificată în 1997.

În 1996 a fost creată compania de stat Energoatom ce administrează centralele nucleare din Ucraina, care furnizează 50% din energia electrică a ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina

Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina Acceptarea condiției Rusiei ca Ucraina să fie neutră ar putea lăsa țara la mila Moscovei. Ce...

Rusia susţine că a cucerit încă o localitate în regiunea Doneţk

Rusia susţine că a cucerit încă o localitate în regiunea Doneţk Armata rusă a afirmat marţi că a cucerit un nou sat în regiunea Doneţk...

Localităţile strategice din Ucraina cad una după alta în mâinile ruşilor

Localităţile strategice din Ucraina cad una după alta în mâinile ruşilor Armata rusă a revendicat marţi ocuparea unei noi localităţi în provincia Doneţk din estul...

Rușii sapă tranșee în jurul centralei nucleare din Zaporojie pe care au capturat-o – studiu

Rușii sapă tranșee în jurul centralei nucleare din Zaporojie pe care au capturat-o - studiu Soldații ruși sapă tranșee în apropierea centralei nucleare din Zaporojie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.