X

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa

Centrala nucleară Zaporojie, care a suferit un incendiu la una dintre clădirile sale, stins de pompieri vineri la ora 06.20 (04.20 GMT) după ore de incertitudine, şi a fost ulterior preluată de armata rusă, este cea mai mare centrală nucleară din Europa şi una dintre cele mai mari din lume. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că nu s-a produs nicio scurgere radioactivă în urma incidentului, reactoarele nefiind afectate, relatează EFE, potrivit agerpres

Cum arată centrala nucleară Zaporojie

Dotată cu şase reactoare WWER-1000 şi o capacitate totală de 6.000 MW, ea este principalul furnizor de energie electrică în Ucraina, generând între 40 şi 42 de miliarde de kWh de energie electrică, ceea ce reprezintă o cincime din producţia anuală a ţării şi jumătate din producţia totală a celor patru centrale nucleare din Ucraina.

Citește și : Un senator american cere ASASINAREA lui Putin

Construcţia centralei, situată în zona de stepă a Ucrainei, pe malul lacului de acumulare Kahovka, a început în 1981 şi a fost realizată în etape. Între 1984 şi 1987, au fost puse în funcţiune patru unităţi de alimentare. Cea de-a cincea a început să funcţioneze în 1989, iar cea de-a şasea în 1995, după ridicarea moratoriului privind construcţia de instalaţii nucleare în Ucraina, potrivit informaţiilor de pe site-ul centralei.

În 2000, centrala nucleară Zaporojie a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune trei centrale nucleare din lume, care îndeplineşte pe deplin cerinţele AIEA.

Aceasta a fost prima dintre centralele ucrainene care a avut o instalaţie de depozitare uscată pentru combustibilul uzat. Are 80 de containere, deşi este proiectată pentru 380 de containere, capabile să stocheze ansambluri de combustibil iradiat pe toată durata de viaţă a centralei. Centrala are un sistem de monitorizare care acoperă o rază de 30 de kilometri.

Patru centrale nucleare în Ucraina

Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Ucraina are patru centrale nucleare, situate la Rovno, în nord-vest, Hmelniţki şi Zaporojie, ambele în sud-estul ţării, şi o alta numită Ucraina de Sud.

În total, acestea au 15 reactoare cu o capacitate de producţie de 13.835 de megawaţi. Centrala Rovno are 4 reactoare nucleare, Zaporojie – 6, Ucraina de Sud – 3 şi Hmelniţki – 2.

Ucraina extrage uraniu, dar nu dispune de tehnologii de îmbogăţire şi primeşte combustibil din Rusia pentru centralele sale atomice, care asigură mai mult de jumătate din producţia de electricitate a Ucrainei.

Programul nuclear ucrainean a început în anii 1950. În 1962, a fost creat Ministerul Energiei şi Electricităţii din Ucraina, pe atunci parte a Uniunii Sovietice, iar trei ani mai târziu a fost înfiinţat sistemul energetic unic al Ucrainei.

Amintirea Cernobîlului

În 1977 a intrat în funcţiune centrala de la Cernobîl, prima centrală atomică construită în Ucraina, iar în 1986 a provocat cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

La 26 aprilie 1986, explozia reactorului numărul patru de la centrala de la Cernobîl a declanşat un accident nuclear care a eliberat în atmosferă o radioactivitate echivalentă cu 100 – 500 de bombe atomice, precum cea care a lovit Hiroshima.

Potrivit estimărilor experţilor ucraineni, accidentul a provocat moartea a peste 100.000 de persoane.

Citește și : Dmitro Kuleba spune că soldaţii ruşi comit VIOLURI în oraşele cucerite

În 1994, Ucraina a aderat la Convenţia privind securitatea nucleară, iar un an mai târziu a fost adoptată legea privind utilizarea energiei nucleare şi securitatea radiologică, care a fost ratificată în 1997.

În 1996 a fost creată compania de stat Energoatom ce administrează centralele nucleare din Ucraina, care furnizează 50% din energia electrică a ţării.

Tags: AIEAeuropaZaporojie
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina