X

Centrul Carter ar putea trimite o misiune electorală în Venezuela

Reprezentanţii Centrului Carter au ajuns în Venezuela pentru a evalua posibilităţile de trimitere a unei misiuni electorale în cursul scrutinului locale din 21 noiembrie, au anunţat joi autorităţile venezuelene, relatează AFP, potrivit agerpres.

Uniunea Europeană a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că a ajuns la un acord cu Caracas pentru a monitoriza aceste alegeri la care ar urma să participe opoziţia, după boicotarea alegerilor prezidenţiale din 2018 şi a alegerilor legislative din 2020.

Citește și : Eurodeputaţii cer crearea unei capacităţi comune de apărare cibernetică în UE

Ultima misiune electorală în Venezuela a ONG-ului, fondată de fostul preşedinte american Jimmy Carter, datează de la alegerile prezidenţiale din 2013, când actualul preşedinte Nicolas Maduro i-a succedat lui Hugo Chavez.

“Trei membri ai Centrului Carter sunt în Venezuela pentru a evalua disponibilitatea, posibilitatea de a asista ca observatori la următoarele alegeri”, a declarat Pedro Calzadilla, preşedintele Consiliului naţional electoral (CNE).

Pe 21 noiembrie, ţara urmează să aleagă atât noi guvernatori, cât şi noi consilii municipale. Centrul Carter a monitorizat deja şase alegeri în Venezuela între 1998 şi 2013, potrivit site-ului său web.

Citește și : Preşedintele parlamentului ucrainean a fost DEMIS după ce s-a certat cu Zelenski

Venezuela a fost deseori reticentă în primirea observatorilor electorali pe teritoriul său, iar UE a solicitat fără succes prezenţa unei misiuni pentru alegerile legislative din decembrie 2020. Aceste alegeri au fost boicotate de opoziţie şi puterea a obţinut o victorie covârşitoare.

Guvernul chavist al preşedintelui Nicolas Maduro s-a angajat din august într-un dialog cu opoziţia condusă de Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de aproximativ 50 de ţări, între care Statele Unite. 

Tags: alegeriCentrul CarterConsiliul Naţional Electoral (CNE)Juan GuaidoNicolas MaduroPedro CalzadillaVenezuela
Categorii: Știrile zilei