Cercetătoare chineză, inculpată pentru obţinerea prin fraudă a unei vize, refugiată la un consulat chinez din San Francisco

Publicat:

Poliţia SUA suspectează o cercetătoare chineză – acuzată că şi-ar fi ascuns legăturile cu armata din ţara sa pentru a obţine o viză americană – că s-ar fi refugiat la consulatul chinez din San Francisco pentru a scăpa de arestare, informează AFP, citând documente judiciare, potrivit agerpres.

Incidentul se înscrie într-un context al tensiunilor exacerbate între China şi SUA, care deja au ordonat Beijingului să-şi închide consulatul din Houston, în Texas, acuzat că ar fi un “epicentru” al spionilor.


Citește și : SUA confirmă peste 60.000 de cazuri noi cu coronavirus în ultimele 24 de ore

Preşedintele Donald Trump a exprimat miercuri seara “posibilitatea” de a închide şi alte misiuni diplomatice chineze pe teritoriul american.

Potrivit documentelor referitoare la acest dosar, o cercetătoare chineză specializată în studiul cancerului, Juan Tang, care participa la un schimb de experienţă în cadrul Universităţii din Davis (California) a fost inculpată în 26 iunie pentru “fraudă la regimul vizelor” şi împotriva ei a fost emis un mandat de arestare.

Pentru a-şi obţine permisul de de şedere, ea asigurase că nu a avut niciodată vreo legătură cu armata chineză. Dar anchetatori americani au descoperit fotografii ale ei în uniformă şi că ea lucra pentru un spital militar. La 20 iunie, ea a fost interogată de poliţia federală (FBI), care i-a efectuat o percheziţie la domiciliu.

O lună mai târziu, serviciile procurorului federal din California au informat despre refugierea sa la consulat în documente prin care cereau menţinerea în detenţie a unei alte cercetătoare chineze implicată în fapte similare.

“FBI a stabilit că într-un anumit moment, după interogarea ei şi o percheziţie la domiciliul său în 20 iunie, Tang s-a dus la consulatul chinez din San Francisco, unde a şi rămas”, au scris pentru a explica riscul ca şi cea de-a doua cercetătoare, Chen Song, să fugă.

Fără a confirma sau a infirma faptele, Beijingul a aruncat vina asupra SUA, acuzându-le că “persecută politic” studenţi şi universitari chinezi şi s-a angajat să ia “măsurile necesare” pentru a-şi proteja cetăţenii.

“Invităm SUA să renunţe la a utiliza tot felul de scuze pentru a restrânge, hărţui sau a se debarasa de cercetători chinezi în Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Wang Wenbin în cursul unei întâlniri cu presa.

“China va lua măsurile necesare pentru a proteja securitatea şi drepturile legitime ale cetăţenilor chinezi”, a adăugat el.

Citește și : Pompierii greci continuă lupta cu incendiile din Peloponez

SUA acuză China că şi-a asigurat dezvoltarea economică prin furtul proprietăţii intelectuale americane şi acuzaţiile lor au devenit mai viguroase de la alegerea lui Donald Trump, care a făcut din aceasta un argument în războiul său comercial cu Beijingul.

Poliţia şi justiţia americană şi-au intensificat de mai multe luni urmăririle penale împotriva chinezilor suspectaţi că au comis acte de spionaj economic sau industrial. Astfel, autorităţile americane au anunţat marţi inculparea a doi chinezi suspectaţi că ar fi comis atacuri cibernetice, în special împotriva unor companii implicate în căutarea unui vaccin anti-COVID-19.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atac cu drone în centrul Tel Avivului. Un mort și mai mulți răniți

Atac cu drone în centrul Tel Avivului. Un mort și mai mulți răniți Un atac cu drone a avut loc, în această dimineață, în centrul...

O nouă escrocherie cu ruda implicată în accident

O nouă escrocherie cu ruda implicată în accident O femeie din Chișinău era cât pe ce să cadă în plasa escrocilor și să rămână fără...

Tragedie la Dondușeni. Doi oameni au murit în urma unui accident

Tragedie la Dondușeni. Doi oameni au murit în urma unui accident Un bărbat de 38 de ani și o tânără de 21 de ani și-au...

Grosu crede că Morari a fost „scoasă” de Kremlin la prezidențiale și că face parte din planul de destabilizare

Grosu crede că Morari a fost „scoasă” de Kremlin la prezidențiale și că face parte din planul de destabilizare Președintele parlamentului, Igor Grosu, consideră ca...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.