Cercetătorii au descoperit un tip de feromoni care ar putea ajuta la combaterea muştelor ţeţe

Publicat:

Oamenii de ştiinţă au reuşit în premieră să identifice un tip de feromoni sexuali care joacă un rol în reproducerea muştei ţeţe, o descoperire ce poate ajuta la combaterea acestei insecte, vector de maladii devastatoare în Africa subsahariană, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Această descoperire poate fi utilizată în capcane mai eficiente pentru capturarea muştei ţeţe”, a explicat pentru AFP John Carlson, coautor al unui studiu care a ajuns la aceste rezultate, publicat joi în jurnalul ştiinţific Science.


Citeşte şi: Maia Sandu risipeşte mitul candidaturii sale la președinția României – Black News

În acest sens, sunt programate deja teste în Kenya, a adăugat profesorul de biologie de la Universitatea Yale, Statele Unite.

Muştele ţeţe, care se găsesc doar în Africa subsahariană, transmit tripanosomiaza, o boală ce afectează atât oamenii (tripanosomiaza umană africană, mai bine cunoscută sub numele de “boala somnului”), cât şi animalele (tripanosomiaza animală, sau nagana).

Boala reprezintă o ameninţare pentru milioane de persoane din zeci de ţări şi provoacă decesul a aproximativ trei milioane de animale domestice în fiecare an, o pierdere directă ce poate ajunge până la 1,2 miliarde de dolari pe an, conform unui articol de comentariu independent publicat simultan în Science. Această boală reprezintă astfel o cauză majoră a sărăciei rurale în această regiune.

În studiu se notează că zona geografică în care boala evoluează s-ar putea extinde sub efectul schimbărilor climatice.

După mai bine de un secol de cercetări efectuate asupra acestei insecte, comunicarea chimică a muştelor ţeţe este în continuare puţin înţeleasă, iar oamenii de ştiinţă nu au reuşit niciodată să identifice feromonii lor volatili (acţionând de la distanţă). Feromonii sunt deja utilizaţi împotriva altor insecte, cum ar fi anumite specii de molii.

Feromonii sunt o substanţă chimică emisă de animale sau insecte, cu efect asupra comportamentului congenerilor. Ele permit insectelor să se recunoască între ele într-un mediu în care pot coexista cu alte mii de specii.

– Momeală –

Pentru cercetările lor, oamenii de ştiinţă au lăsat exemplare de muşte ţeţe timp de 24 de ore într-un solvent. Extractele obţinute au fost apoi aplicate pe năluci în formă de muşte. Doar extractele de muşte femele au atras masculii plasaţi în prezenţa momelilor.

Cercetătorii au folosit apoi o tehnică de analiză (combinând cromatografia şi spectrometria) pentru a izola mai mulţi compuşi chimici.

În urma mai multor teste, oamenii de ştiinţă au stabilit că unul dintre compuşi a acţionat ca un afrodiziac şi a fost detectat de antenele masculilor, activându-le neuronii olfactivi.

“Nu acţionează doar ca momeală, ci face ca musca să rămână imobilizată, ea se opreşte din mişcare”, a explicat John Carlson. O proprietate care ar ajuta la menţinerea acestor insecte în capcane.

Capcanele reprezintă deja una dintre tehnicile utilizate pentru controlul populaţiei de muşte ţeţe, însă pentru atragerea lor în prezent se folosesc mirosuri de animale.

“Ne aşteptăm ca feromonii să îmbunătăţească eficacitatea capcanelor”, a declarat John Carlson. În plus, compusul chimic identificat “este mai puţin volatil comparativ cu mirosurile de animale utilizate în prezent şi, prin urmare, ar rămâne în capcane mai mult timp”.

Citeşte şi: Autorităţile mexicane au descoperit 31 de cadavre în două gropi comune

Cu toate acestea, tipul de feromon identificat în acest studiu nu ar fi eficient împotriva tuturor speciilor de muşte ţeţe. Studiul s-a concentrat pe specia Glossina morsitans, vector important al bolii la bovine. Testele s-au dovedit însă mai puţin concludente pe o altă specie, Glossina fuscipes, asociată cu cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăvire la om, potrivit cercetătorilor.

Oamenii de ştiinţă speră, însă, că tehnica dezvoltată le va permite să identifice feromoni comparabili, care vor funcţiona şi în cazul celei de-a doua specii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău în apropierea localității Coșcodeni din...

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare Un bărbat de 38 de ani a decedat după...

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă Acum un an în raionul Ocnița...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.