Cercetătorii australieni au dezvoltat un software pentru depistarea problemelor de sănătate ale bebeluşilor

Publicat:

Un nou software cu ajutorul căruia pot fi depistate problemele de sănătate potenţial grave ale sugarilor vulnerabili a fost conceput de o echipă de cercetători australieni, informează marţi agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Sistemul se utilizează împreună cu stetoscoape digitale în vederea unui screening avansat al inimii şi plămânilor pentru un diagnostic mai precis al complicaţiilor cardio-respiratorii, conform detaliilor referitoare la această reuşită medicală, prezentate în biblioteca digitală IEEE Xplore.


Citeşte şi: NeoCoV: Oamenii de știință din Wuhan avertizează despre un nou tip de coronavirus cu rată mare de deces și infecție – Black News

Cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia au declarat că invenţia lor poate fi folosită în spitale sau acasă, de către părinţi, şi se poate dovedi, totodată, deosebit de benefică în ţările în curs de dezvoltare sau în regiunile îndepărtate ce dispun de resurse sanitare limitate.

”Software-ul elimină în totalitate zgomotul ambiental din înregistrările toracice, astfel încât sunetele inimii şi plămânilor sunt separate şi foarte clare”, a explicat Faezah Marzbanrad de la Departamentul de Inginerie Electrică şi Sisteme Informatice al universităţii.

Claritatea sunetului, care poate fi împiedicată de o varietate de factori, poate afecta în mod semnificativ monitorizarea şi diagnosticarea, a menţionat echipa.

Potrivit cercetătorilor, atunci când este folosit acasă, acest software oferă automat părinţilor un scor al calităţii sunetului înregistrat la nivelul pieptului, astfel încât aceştia să ştie dacă este suficient de bun pentru ca medicul să îl analizeze sau dacă trebuie să repoziţioneze stetoscopul digital şi să colecteze un alt eşantion de date.

”Stetoscopul digital se poate pune pe pieptul unui nou-născut pentru colectarea sunetului”, a precizat Marzbanrad, adăugând că ”este nevoie de o plasare foarte precisă pe spate sau pe piept pentru a obţine sunetul de care are nevoie un medic, iar în acest sens software-ul va oferi îndrumări către locul potrivit”, a completat ea.

Echipa, care colaborează cu Spitalul de Pediatrie Monash, a testat software-ul ascultând sunetele din piepturile a 119 nou-născuţi prematuri şi bebeluşi născuţi la termen.

Citeşte şi: Rusia a trimis un răspuns scris Statelor Unite – Black News

”Sunetele toracice la nou-născuţi sunt foarte greu de evaluat şi de interpretat în special la bebeluşii prematuri şi/sau bolnavi”, a declarat Atul Malhotra, medic neonatolog şi şeful clinicii de neurodezvoltare pediatrică din cadrul spitalului.

”Ne bazăm foarte mult pe radiografiile toracice şi pe monitorizarea invazivă a gazelor sanguine… Acest software ne oferă o rezoluţie mult mai bună pentru a interpreta, evalua şi monitoriza afecţiunile la nou-născuţi”, a subliniat el.

Software-ul va fi testat în continuare împreună cu un nou hardware pentru stetoscopul digital şi urmează să devină disponibil până la jumătatea acestui an.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics își extinde în prezent operațiunile de...

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.