Ceremoniile pentru marcarea unui an de la sângerosul atac al Hamas au început în Israel

Publicat:

Ceremoniile pentru marcarea unui an de la sângerosul atac al Hamas au început în Israel

Israelul a lansat luni ceremoniile pentru marcarea unui an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, cel mai sângeros din istoria ţării şi care a declanşat războiul în curs în Fâşia Gaza, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

La Re’im, unde a avut loc masacrul de la festivalul de muzică Nova şi unde peste 370 de oameni au fost ucişi, o mulţime venită să se reculeagă a dat startul ceremoniilor, cu un minut de tăcere exact la ora 06:29 (03:29 GMT), momentul când a început atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene asupra Israelului.


Citeşte şi: Iranul se întreabă de ce e singur? – Stiripesurse.md

Cu puţin timp înainte, sunetele hipnotice ale ultimei muzici auzite în acest loc un an înainte au răsunat timp de câteva minute în faţa unei mulţimi îndoliate, mulţi în lacrimi, unii arborând pe hainele lor chipurile apropiatului lor ucis.

Ceremoniile pentru marcarea unui an de la sângerosul atac al Hamas au început în Israel

În timp ce muzica este întreruptă brutal, cum s-a întâmplat în ziua atacului, un strigăt de ajutor a spart liniştea.

Preşedintele israelian Isaac Herzog, prezent la Re’im, s-a întâlnit cu familii ale victimelor şi urma să rostească un discurs.

Kaddishul, rugăciunea pentru morţi, a fost citit de mai mulţi taţi care şi-au pierdut fiii la festivalul Nova.

În timp ce apropiaţi ai persoanelor ucise aprindeau lumânări, ecoul unor tiruri de artilerie şi al unui elicopter în zbor se făceau auzite dinspre Fâşia Gaza, foarte aproape.

Ceremoniile pentru marcarea unui an de la sângerosul atac al Hamas au început în Israel

Ceremonia de la Re’im este prima dintr-o serie de evenimente memoriale ce urmează să aibă loc de-a lungul întregii zile de luni, în timp ce ţara este în continuare în război în Gaza şi de curând de asemenea în Liban, unde armata israeliană a lansat în urmă cu o săptămână o ofensivă terestră împotriva mişcării islamiste Hezbollah.

Brigăzile Ezzedin al-Qassam, ramura armată a Hamas, au revendicat tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza asupra sudului Israelului, la scurt timp după începutul ceremoniei de la Re’im.

“Am vizat (un kibbutz şi o bază militară, dar şi un grup de soldaţi israelieni lângă frontiera cu Egiptul) cu un anumit număr de rachete”, au anunţat Brigăzile al-Qassam într-un comunicat, după ce armata israeliană a anunţat că a interceptat trei proiectile dinspre Fâşia Gaza şi un al patrulea “a căzut peste o zonă nelocuită”.

Ceremoniile pentru marcarea unui an de la sângerosul atac al Hamas au început în Israel

Pe 7 octombrie 2023, comandouri ale Hamas infiltrate dinspre Gaza au pătruns în sudul Israelului, utilizând explozivi şi buldozere pentru a trece de bariera ce înconjoară teritoriul palestinian, ucigând orbeşte oameni în kibbutzuri, în baze militare şi la locul unde se desfăşura festivalul Nova.

În orele ce au urmat, armata israeliană a lansat o puternică ofensivă împotriva teritoriului palestinian, având ca obiectiv distrugerea Hamas, la putere din 2007.

Atacul Hamas, care a luat Israelul total prin surprindere într-o zi de sărbătoare religioasă evreiască, a făcut 1.205 de morţi, majoritatea civili, potrivit unei numărători a AFP bazată pe cifre oficiale israeliene, inclusiv ostaticii morţi în captivitate.

Represaliile militare asupra Fâşiei Gaza au făcut cel puţin 41.825 de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Percheziții CNA la Jora de Jos! O persoană bănuită de finanțare ilegală a partidelor a fost reținută

Percheziții CNA la Jora de Jos! O persoană bănuită de finanțare ilegală a partidelor a fost reținută O persoană a fost reținută de CNA și...

Gelozia i-a înnebunit. Ceartă la cuțite într-un apartament din Chișinău

Gelozia i-a înnebunit. Ceartă la cuțite într-un apartament din Chișinău Un bărbat a ajuns la spital după ce a fost înjunghiat de un alt...

Primarul unui oraş mexican a fost asasinat şi decapitat

Primarul unui oraş mexican a fost asasinat şi decapitat Alejandro Arcos Catalan, primarul oraşului mexican Chilpancingo, a fost asasinat duminică, iar capul lui a fost...

Ruşii au atacat Kievul cu o rachetă Kinjal la o oră de vârf

Ruşii au atacat Kievul cu o rachetă Kinjal la o oră de vârf Fragmente de rachetă au căzut luni dimineaţa, la o oră de vârf,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.