Cererile a șapte magistrați urmează să fie reexaminate de către Maia Sandu

Publicat:

Cererile a șapte magistrați, care cer să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, urmează să fie examinate, din nou, de către președintele Maia Sandu.

Asta după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în ședința de astăzi, 15 septembrie, șapte cereri în acest sens, pe când două cereri nu au fost aprobate: una a fost respinsă, iar alta a fost amânată.


Citește și : Starea de urgență ar putea fi pusă pe pauză în toamnă

Astfel, șeful statului urmează să se expună din nou asupra următorilor judecători:

  • Veaceslav Martînenco, Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana);
  • Serafim Vasilache, Judecătoria Chișinău (sediul Centru);
  • Eugeniu Beșelea, Judecătoria Chișinău (sediul Centru);
  • Dragoș Crigan, Judecătoria Chișinău(sediul Centru);
  • Lucia Bagrin, Judecătoria Chișinău (sediul Centru);
  • Nicolae Ghedrovici, Judecătoria Anenii Noi (sediul central);
  • Igor Negreanu, Judecătoria Orhei (sediul Rezina).

Cât ține de cele două cereri, care nu au fost aprobate, ele sunt: a judecătoarei Irina Păduraru de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și a magistratei Ciubotaru Lorina de la Judecătoria Chișinău.

În primul caz, examinarea cererii Irinei Păduraru a fost amânată pentru o altă dată. Și asta pentru că cei de la CSM au cerut informații suplimentare de la Colegiul Disciplinar, după ce în 2021 presa a scris că în dosarul fostului șef anticorupție Viorel Morari, una din judecătoarele completului s-a plâns de intimidări din partea altor două membre. Din acel complet de judecată făcea parte și Irina Păduraru.

În cel de-al doilea caz, cererea magistratei Lorina Ciubotaru a fost respinsă cu votul a doi membri CSM. De asemenea, doi membri au anunțat că vor formula o opinie separată.

Menționăm, că potrivit legii cu privire la statutul judecătorului, preşedintele R. Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM pentru numirea în funcţia de judecător.

Anterior, Maia Sandu a respins 13 magistrați pentru numirea lor în funcții până la atingerea plafonului de vârstă. Asta pentru că, cei 13 ar fi avut sancțiuni disciplinare sau ar fi avut probleme de integritate.

În scrisoarea de motivare publicată de Președinție se menționează că „unii candidați nu întrunesc criteriile necesare pentru a fi judecători, iar față de alții există întrebări ce trebuie clarificate la CSM”.

Printre cei 13 respinși atunci de președinte, se regăsesc și cei 7 magistrați propuși astăzi de CSM.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord Un troleibuz cu circa 40 de pasageri la bord a fost implicat într-un accident...

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024 Leul moldovenesc se apreciază în raport cu euro, dolarul American, leul românesc și hrivna ucraineană. În același timp,...

Ministrul Energiei, vizită de lucru la Atena

Ministrul Energiei, vizită de lucru la Atena Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va avea o întrevedere cu omologul său grec, Theodoros Skylakakis, în cadrul vizitei sale de...

Alexandru Tănase: Moldova nici pe departe nu se află pe punctul cel mai jos în partea ce ține de reforma justiției

Alexandru Tănase: Moldova nici pe departe nu se află pe punctul cel mai jos în partea ce ține de reforma justiției Reforma justiție este unul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.