Cerință obligatorie pentru producători și exportatori: Calitatea fructelor va fi evaluată

Publicat:

Cerință obligatorie pentru producători și exportatori: Calitatea fructelor va fi evaluată

Calitatea fructelor va fi evaluată înainte de export, fiind o cerință obligatorie pentru producători și exportatori. În acest context, Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a lansat Programul de îmbunătățire a calității fructelor – cireșe, caise, mere, prune și struguri de masă, scrie radiomoldova.md.

Experții programului vor consolida capacitățile specialiștilor din cadrul întreprinderilor producătoare și exportatoare de a pune în aplicare standardele de evaluare a calității fructelor, sporind astfel competitivitatea acestora pe piețele internaționale.


„Datorită eforturilor comune de marketing și a investițiilor masive în infrastructura post-recoltare, în ultimii 5 ani, fructele moldovenești se bucură de succese remarcabile pe piețele Uniunii Europene și internaționale. Alinierea la cerințele pieței și păstrarea parteneriatelor stabile, fără o abordarea sistemică a controlului calității fructelor, la toate etapele de producere, este imposibil”, a declarat directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.

Scopul programului este de a instrui specialiștii din cadrul întreprinderilor, cu potențial de export, să implementeze un sistem de evaluare a calității produselor și să îmbunătățească schimbul de informații între departamente și clienți cu privire la standardele de calitate. Aceasta va contribui la respectarea cerințelor țării de export și a importatorilor și va reduce numărul de reclamații și riscuri de imagine.

Programul a debutat cu seminarul privind evaluarea cerințelor de calitate a cireșelor. La eveniment au participat 20 de specialiști din cadrul întreprinderilor producătoare și exportatoare din țară. Participanții, membri ai Moldova Fruct au răspuns apelului de înregistrare lansat online de către Asociație și sunt gata să respecte cerințele de calitate pe care le-au însușit.

„Seminarul a fost foarte informativ și cu abordare practică. Credem în capacitățile noastre de a produce și a livra fructe de calitate și inofensive. Doar oferind constant producție de calitate înaltă, ne asigurăm parteneriate pe termen lung”, a subliniat Carolina Baran, fondatoarea unei companii.

„A fost foarte util să deprind experiența de a lucra cu echipamentele de măsurare a calității fructelor. În rezultatul instruirii am conștientizat importanța evaluării calității fructelor înainte de livrare prin emiterea raportului de calitate”, a specificat Vasile Pavliuc, manager la SRL.

Fructele de calitate înaltă sunt comercializate pe piețele externe la prețuri competitive. Asigurarea calității fructelor generează atât venituri, cât și consolidează încrederea partenerilor internaționali și facilitează accesul exportatorilor la noi piețe.

„Evaluarea calității produselor este o obligație conform legislației pentru fiecare producător/exportator înainte de livrare, chiar dacă au fost sortate și clasificate la linii moderne. Implementarea unui sistem de asigurare a calității, ne va permite să evităm reclamațiile și notele de credit din partea clienților. Informarea consumatorului privind cerințele de calitate (categoria de calitate, soiul, originea, calibrul fructului etc.) prin etichetarea corectă a produsului va contribui la fidelizarea acestuia”, a menționat Andrei Cumpanici, manager siguranța, calitatea și sustenabilitatea alimentelor PCRR/ USAID.

Programul de îmbunătățire a calității fructelor și strugurilor de masă se va desfășura în perioada 2024-2025.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care...

Zelenski, schimbare de ton în privința planului de pace: ‘Nu totul depinde de noi’

Zelenski, schimbare de ton în privința planului de pace: 'Nu totul depinde de noi' La doi ani și jumătate de la declanșarea războiului, cuvântul „negociere”...

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii Alpinistul Mircea Baciu este primul moldovean care a ajuns pe cele...

Cum să te pregătești în caz de pericol meteorologic

Cum să te pregătești în caz de pericol meteorologic Un om într-o stare fizică bună poate trăi 3 minute fără oxigen, 3 zile fără apă,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.