X

Certificatul de capacitate matrimonială: Documentul esențial pentru înregistrarea căsătoriei în străinătate

Certificatul de capacitate matrimonială: Documentul esențial pentru înregistrarea căsătoriei în străinătate

ASP informează că cetățenii R. Moldova care doresc să-și înregistreze căsătoria în străinătate au nevoie de un certificat de capacitate matrimonială pe care trebuie să-l prezinte la autoritățile străine. Certificatul de capacitate matrimonială reprezintă documentul de stare civilă care atestă dreptul cetăţeanului Republicii Moldova de a încheia căsătoria în străinătate, fiind o dovadă a lipsei impedimentelor de a incheia căsătoria.

Cum să obții certificatul de capacitate matrimonială:

Certificatul de capacitate matrimonială se eliberează în temeiul cererii solicitantului:

– persoanei fizice, cetăţean al Republicii Moldova;

– rudelor de gradul I-II (dovada gradului de rudenie se face cu actele de stare civilă sau cu certificatele de stare civilă);

– reprezentantului legal al persoanei limitate în capacitatea de exerciţiu sau cu privire la care a fost instituită măsura de ocrotire judiciară prin hotărârea instanţei judecătoreşti ( tutorele sau curatorul);

– reprezentantului împuternicit prin procură autentificată notarial din numele persoanei fizice, sau prin împuternicire de reprezentare în baza semnăturii electronice, consemnată în Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice (MPower).

Cererea se depune prin următoarele modalități:

Citește și: Moldovenii se împrumută tot mai mult de la bănci

– Online prin intermediul portalului www.servicii.gov.md. Serviciul online este accesibil pentru persoanele deținătoare de semnătură electronică.

– La Direcţia audienţă şi eliberarea documentelor de stare civilă a Departamentului stare civilă (mun. Chişinău, str. M. Viteazul 11/1, et. 2);

– La misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova acreditate în străinătate (MDOC).

Lista documentelor necesare:

Solicitantul certificatului de capacitate matrimonială prezintă următoarele acte:

– actul de identitate (în original şi copie) al solicitantului;

– certificatul de naștere (original şi copie) al solicitantului;

– după caz, dovada încetării căsătoriei anterioare (hotărârea judecătorească de divorţ, certificatul de divorţ sau deces al soțului/soției) a solicitantului.

– copia actului de identitate al străinului, cu care va fi încheiată căsătoria;

– certificatul privind starea civilă al străinului, cu care va fi încheiată căsătoria;

– după caz, copiile actelor prin care se confirmă încetarea căsătoriei anterioare a străinului, cu care va fi încheiată căsătoria (hotărârea judecătorească de divorţ, certificatul de deces al soţului/soţiei), supralegalizate (legalizare consulară) sau apostilate (pentru documentele emise în țările care fac parte la Convenția de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerinței supra legalizării actelor oficiale străine) şi traduse in modul stabilit dacă tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte nu prevăd altfel.

 Achitarea și costul serviciului:

Serviciul solicitat online sau la ghișeu poate fi achitat în cadrul subdiviziunii unde se depune cererea, precum și prin intermediul serviciului guvernamental MPay.

Serviciul se prestează în termen de 20, 10, 5, 1 zile lucrătoare, precum  și în ziua adresării. Costul documentului eliberat în termen de 20 de zile lucrătoare constituie 120 mdl.

Ridicarea certificatului

Există mai multe opțiuni de eliberare a documentului:

– Direcţia audienţă şi eliberarea documentelor de stare civilă a Departamentului stare civilă (mun. Chişinău, str. M.Viteazul, 11/1, et. 2);

– misiunile diplomatice sau oficiile consulare (MDOC) ale RM;

– livrarea la adresa solicitată prin intermediul serviciului guvernamental de livrare MDelivery.

Certificatul de capacitate matrimonială este valabil timp de 6 luni de la data eliberării.

Tags: Certificatul de capacitate matrimonialăcetăţeniiDocumentul
Social