X

Cetățean azer, învinuit de trafic de influență. Ar fi pretins 7000 de euro pentru rezolvarea unei cauze penale

Cetățean azer, învinuit de trafic de influență. Ar fi pretins 7000 de euro pentru rezolvarea unei cauze penale

Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a unui cetățean azer, fiindu-i incriminată săvârșirea traficului de influență. 

Cauza penală a fost pornită în aprilie 2024, de către Procuratura Anticorupție, în baza unui denunț.

Potrivit probelor administrate, cetățeanul Azerbaidjanului, rezident în Germania, la 20 iunie 2024, în timpul unei discuții prin WhatsApp cu denunțătorul, a susținut că are influență asupra persoanelor publice și de demnitate publică, care activau în cadrul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Național de Investigații a Inspectoratului General de Poliție a Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în gestiunea cărora se afla o cauză penală privind organizarea migrației ilegale de către denunțător.

Acesta a subliniat că, folosindu-și influența, ar putea determina procurorii să recalifice acuzațiile împotriva denunțătorului, în favoarea acestuia. Însă, pentru a acționa în acest sens, a solicitat 7000 euro.

Ulterior, la 8 iulie 2024, învinuitul a fost reținut în flagrant în timp ce primea mijloacele bănești solicitate, tranzacția având loc într-un apartament din Chișinău.

Cetățeanul azer și-a recunoscut vinovăția, încheind un acord de recunoaștere a acesteia, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede o pedeapsă de până la 6 ani de închisoare sau amendă între 100 000 și 150 000 lei, iar datorită încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc cu o treime.

Tags: cetățean azertrafic de influenţă
Justiţie