Cetăţeni guatemalezi, munciţi ca SCLAVII în Polonia

Publicat:

Un reportaj de investigaţie publicat vineri de presa poloneză descrie mai multe cazuri de exploatare prin muncă a unor cetăţeni guatemalezi în Polonia, care se adaugă altor denunţuri similare din partea unor cetăţeni belaruşi, ucraineni şi din ţări asiatice, transmite EFE, potrivit agerpres.

Reportajul, o colaborare a ziarului Gazeta Wyborcza cu postul de televiziune TVN, urmăreşte modelul folosit de compania poloneză de recrutare de forţă de muncă Easttrees, din Zielona Gora (vest), pentru a atrage lucrători din Guatemala în Polonia.


Citeşte şi: Experţii ruşi în inteligenţă artificială îl distrează pe Putin cu o imitaţie a cancelarului german – VIDEO

Potrivit anchetei, compania oferea oamenilor de afaceri polonezi ”lucrători calificaţi şi fără complicaţii legale din America Latină”.

Odată selectaţi, aceşti muncitori semnau un contract cu Easttrees, care îi trimitea la locuri de muncă în vestul Poloniei, la abatoare sau fabrici.

Mărturiile strânse în acest reportaj arată cum, odată ajunşi la locurile de muncă, lucrătorii deveneau ţinte ale rasismului, erau trataţi mai prost decât colegii lor polonezi şi erau insultaţi frecvent.

În plus, erau obligaţi să lucreze 12 ore pe zi, câte şase zile pe săptămână, ceea ce îi făcea să fie ”atât de obosiţi încât nu mai puteau nici să lucreze, să se spele sau să doarmă”.

Antonio, unul dintre intervievaţi, căruia nu i se menţionează numele de familie, a explicat în reportaj că muncitorilor nu li se permitea să se ducă la toaletă în timpul turei de lucru şi că, ”în loc de cei 1.500 de dolari lunar promişi”, nu erau plătiţi ”nici măcar cu 1.500 de zloţi” (circa 330 de euro).

Un alt muncitor, identificat drept Miguel, cetăţean mexican, a povestit că, deşi a făcut hernie, şeful lui l-a obligat să meargă la muncă ”sau să plătească 150 de zloţi (circa 33 de euro) pe zi”, prin urmare s-a întors în ţara natală ”plin de datorii”.

Sandra, a cărei cetăţenie nu este dezvăluită, a declarat că în unica şi scurta pauză care li se acorda, muncitorii trebuiau să stea pe ”un culoar friguros” şi nu aveau nici unde să se aşeze.

Citește și: Ambasada Franţei la Beijing critică voalat politica ‘zero COVID’ a Chinei – Black News

Reportajul se încheie cu povestea unui alt imigrant care, odată întors în Guatemala, a dezvăluit presei cu ceea ce s-a confruntat şi a fost asasinat, probabil de mafiile locale.

În trecut, în Polonia au mai fost dezmembrate reţele care aduceau în această ţară lucrători străini, îndeosebi belaruşi, ucraineni şi nepalezi, care erau exploataţi prin muncă şi care erau obligaţi să achite datorii inexistente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.