X

Cetăţenii germani sunt sfătuiţi să evite călătoriile în Rusia

Cetăţenii germani sunt sfătuiţi să evite călătoriile în Rusia

Ministrul german al justiţiei, Marco Buschmann, a transmis un avertisment ferm împotriva călătoriilor în Rusia după schimbul major de deţinuţi între Rusia, Belarus, pe de o parte, şi mai multe state occidentale, între care SUA şi Germania, pe de alta, săptămâna trecută, relatează marţi dpa, potrivit stiripesurse.ro.

“Nimeni nu mai e în siguranţă de mult timp în Rusia”, a spus Buschmann într-un interviu acordat revistei Stern.

Citeşte şi: Ruşii bombardează Ucraina cu rachete balistice – Stiripesurse.md

“Vă sfătuiesc cu tărie să nu călătoriţi într-o ţară în care nimeni este în siguranţă, decât dacă este absolut necesar”, a insistat Buschmann.

Cetăţenii germani sunt sfătuiţi să evite călătoriile în Rusia
“Nu pot atenua îngrijorarea nimănui că (preşedintele rus Vladimir) Putin îşi doreşte mai mulţi deţinuţi politici”, a afirmat ministrul german.În urma schimbului de joi, Moscova a eliberat 16 persoane, între care jurnalistul american Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, şi fostul puşcaş marin Paul Whelan.

La schimb, Rusia a primit o serie de infractori condamnaţi, între care agentul serviciilor secrete şi asasinul Vadim Krasikov, care era în închis pe viaţă în Germania pentru uciderea în plină stradă a unui fost comandant cecen.

Cetăţenii germani sunt sfătuiţi să evite călătoriile în Rusia

În acelaşi timp, Buschmann a declarat că a avut mari îndoieli că partea rusă îşi va respecta înţelegerea. Nici măcar după ce avionul cu deţinuţi eliberaţi a aterizat la Koln/Bonn nu era sigur că acestora nu li se va întâmpla ceva, a mărturisit el.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) face uz frecvent de otravă “pentru a face rău direct sau indirect vieţii sau sănătăţii oamenilor” într-un mod răuvoitor, a declarat Buschmann, citat de dpa.

După aterizarea avionului în Germania, deţinuţii eliberaţi de Rusia şi care au rămas pe teritoriul german au fost supuşi unui examen medical. “Aceasta a fost cea mai mare îngrijorare a mea, că Rusia i-ar fi putut otrăvi înainte de zbor. Dar, din ceea ce ştim până acum, slavă Domnului nu este cazul”, a spus el.

Rusia şi SUA, cu participarea Germaniei şi a altor state europene, au efectuat săptămâna trecută unul dintre cele mai mari schimburi de deţinuţi de după Războiul Rece, care a inclus 26 de persoane.

Tags: germaniaMarco BuschmannrusiaServiciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB)
Externe