X

CFM va primi 20 de milioane de lei de la stat

CFM va primi 20 de milioane de lei de la stat

În anul 2024, Calea Ferată a Moldovei, pentru prima dată, va primi 20 de milioane de lei de la stat, iar banii vor fi destinați subvenționării transportului de pasageri.

Citeşte şi: UE, cel mai mare ‘donator’ al Palestinei şi cel mai mare sprijin extern al său în zonă, cu aproape 1,2 miliarde de euro în cinci ani – Stiripesurse.md

Declarația aparține ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că transportul de pasageri pe calea ferată nu este atractiv din cauza vitezei foarte mici, transmite bani.md.

„Când am votat Codul feroviar în 2021, unul din elemente a fost contractele pentru transportul de pasageri între compania feroviară și Guvern, în condițiile în care transportul de pasageri este în pierdere. Or, transportul de pasageri este în pierdere peste tot în lume și este subvenționat de stat pentru ca să fie accesibil tuturor. Același lucru facem și noi. Intenționăm să construim tronsonul de mare viteză, 100-150 km/h, de la Chișinău la Ungheni, cu ecartament european, iar ulterior vom vedea în ce zone ale țării va fi extins”, a spus Spînu.

CFM va primi 20 de milioane de lei de la stat

CFM este într-o situație dificilă. Astfel, din cele 139 de locomotive existente, 134 și-au depășit durata de amortizare. Totodată, peste 25% din infrastructura feroviară nu mai poate fi exploatată și necesită reparație capitală, iar peste câțiva ani circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar urma să fie suspendată.

În ultimii opt ani, întreprinderea de stat a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei. Pierderile au crescut în ultimii ani din cauza scăderii numărului de pasageri, în special pentru transportul internațional, dar și al transportului de mărfuri. Totodată, veniturile sunt în continuă scădere. Costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Tags: Andrei SpînuCalea Ferată a Moldovei
Categorii: Știrile zilei